“Er is te weinig aandacht vanuit adviseurs voor uit elkaar gaan van klanten”

16 september 2024 Leestijd ± 4minuten
“Er is te weinig aandacht vanuit adviseurs voor uit elkaar gaan van klanten”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jeroen Gorissen van Financiële Meesters in Breda over permanent wonen op het vakantiepark, een samenlevingsovereenkomst en scheidingsaanvragen.

Permanent wonen op vakantiepark neemt toe, het kabinet wil het zelfs gedogen. Hoe kijk jij hiernaar?

“Ik denk dat dit een goede trend is. Er zijn namelijk simpelweg te weinig woningen. Mensen die vertrekken naar een vakantiepark, mogen daar vaak relatief kort wonen - in ieder geval niet permanent - en daar vinden veel geldverstrekkers wat van. Dan is het namelijk bijna niet te financieren, want het is geen permanent verblijf. Ik juich het toe, op korte termijn kun je hier enigszins het woningtekort mee aanpakken. Voor alleenstaanden zou dit een goede oplossing kunnen zijn voor het woningprobleem.”

Vrijdag 13 september was het de 'Dag van de Scheiding', waarbij dit jaar samenwoners centraal staan. Uit onderzoek onder ex-partners die samenwoonden, bleek slechts één derde een samenlevingsovereenkomst te hebben afgesloten. Hoe zie jij dit in de praktijk terug?

“Verschillend. Niet iedereen die bij mij komt heeft een samenlevingsovereenkomst, maar het is ook niet zo dat slechts één derde een overeenkomst heeft afgesloten. Het is goed dat mensen zich realiseren dat zij dingen moeten vastleggen, dat vooropgesteld, maar in de samenlevingsovereenkomst wordt alleen vaak enkel de samenleving en verblijvingsbesteding bij overlijden vastgelegd. En door hypotheekadviseurs wordt vrijwel alleen ingezoomd op AO, Ww en overlijden. Terwijl het grootste risico is uit elkaar gaan.

 Ik vind het vreemd dat daar zo weinig aandacht voor is. Daar ligt een rol voor de adviseur. Die moeten vragen hoe klanten bepaalde zaken willen vastleggen als zij uit elkaar gaan. Dat wordt nu nog te weinig gedaan. Ook vanuit geldverstrekkers wordt er nog te weinig informatie gegeven over wat zij doen als mensen uit elkaar gaan. Partijen moeten kenbaar maken: dit doen wij bij scheiding. Aan de voorkant geven veel geldverstrekkers bijvoorbeeld de laagste rente mee aan de klant, maar als zij uit elkaar gaan, dan geven ze niet thuis. Hier moet echt verbetering in komen en meer duidelijkheid. Zeker als je kijkt naar de huidige generatie, daar gaan koppels sneller uit elkaar. Goede afspraken maken en belangrijke zaken vastleggen bij het verbreken van een relatie gaat daarom steeds belangrijker zijn.”

Deze periode na de zomervakantie vormt vaak een piek in het aantal scheidingsaanvragen. Is dit een trend die jij nu ook terugziet bij klanten? En wat voor tips geef jij hen mee op deze overspannen woningmarkt?

“Ik zie altijd een piek na de zomermaanden, maar ook na de feestdagen. Mensen zijn elkaar dan beu. Tijdens corona was dit anders: iedereen zat elke dag op elkaars lip tijdens de pandemie, dus er was geen piek in het aantal scheidingen. Het was veel meer gespreid. Je merkt dat er nu veel aanvragen komen na de vakantie voor adviesgesprekken met betrekking tot scheiding.

De tips die ik wil meegeven aan koppels die uit elkaar gaan? Blijf met elkaar in gesprek. Als we klanten kunnen helpen met het behouden van de woning, dan doen we dat graag. Zij staan anders namelijk met zijn tweeën op straat en zeker met kinderen wil je dit soort situaties voorkomen. Ook geeft het vaak meer rust, want anders ben je op zoek naar twee woningen in deze oververhitte woningmarkt. Breng dus eerst in kaart wie er van de twee wil blijven wonen en zoek vervolgens uit op financieel vlak of diegene er écht kan blijven wonen. Zodat diegene die vertrekt ook op tijd weet wanneer hij of zij moet gaan zoeken, waar diegene naar op zoek kan gaan. Mensen vergissen zich vaak in die tijdsduur: je kunt vaak al aan van start gaan met een woning zoeken met een getekend scheidingsconvenant.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.