Een huizenkoper die extra wil lenen voor een energieneutraal huis moet een energieprestatiegarantie hebben van tien jaar. Deze regeling bestaat al een aantal jaar, maar over de praktische uitwerking van deze eis bestaat nog veel onzekerheid.
Als huizenkopers energiebesparende maatregelen nemen of hun huis zelfs helemaal energieneutraal maken, kunnen ze meer lenen dan het maximum dat geldt voor hun inkomen. Voor energiebesparende maatregelen kan er maximaal 9.000 euro meer worden geleend, voor een energieneutrale, of nul-op-de-meter woning is dat zelfs 25.000 euro.
Energiegarantie van tien jaar
Om deze regelingen te mogen toepassen, moeten huizenkopers aan een aantal eisen voldoen. Voor de nul-op-de-meterwoning is een van de eisen dat er een energieprestatiegarantie is gegeven voor tien jaar.
Wat dit precies betekent, is nog niet duidelijk, zegt Jeroen Wolfsen van Moneywise. “Iemand koopt een nul-op-de-meterwoning en wie garandeert dan dat dit nul-op-de-meter blijft? Wij zitten vooraan in de rij van mensen die dit moeten regelen. Het is nog niet heel concreet, het is allemaal nieuwe materie.”
Louche aanbieders
Wolfsen had onlangs een klant die een garantie van vijf jaar kreeg op de energieprestatie. Voor de garantie na die vijf jaar moet elke maand een bedrag worden bijbetaald. “De vraag is wat behelst dat dan? Heb je dan daadwerkelijk een zinvol onderhoudscontract waarmee is gegarandeerd dat je geen stookkosten hebt? Ik heb daar dus niet een heel duidelijk beeld bij, maar zie wel dat speelt. Wie gaat die garanties afgeven? Dat is het spel dat nu op de wagen komt.”
Hij wijst erop dat er een risico is dat louche aanbieders in dit gat springen. “Laat ik hopen dat het niet zo is dat er een handel in garanties ontstaat met allemaal sjoemelende bedrijfjes die zeggen ‘ja hoor wij geven die garantie wel af’ en dat later blijkt dat dit niet zo is.”
Obstakel bij extra lenen
Wigger Verschoor, operationeel directeur bij Thuisbaas, vermoedt dat de garantie voor veel huizenkopers een obstakel zal zijn om extra te lenen. Thuisbaas begeleidt consumenten die hun woning energieneutraal willen maken. “Dit is in de praktijk heel lastig. Het past eigenlijk alleen bij nieuwbouw, waarbij je volledige controle hebt over het hele casco. In de bestaande woning werken wij nu met een nul-op-metergarantie van drie jaar en daarmee zijn wij de absolute voorloper.”
Hij denkt dat het misschien beter is om deze eis op een andere manier in te vullen. “Ik vraag me af wie er überhaupt gebruik maakt van dit instrument en of niet het handig is dit te herzien.” Verschoor wijst er ook op dat de eisen voor het lagere bedrag van 9.000 euro ook minder strikt zijn.
Consument blijft zoeken
In zijn jaarlijkse advies over leennormen heeft het Nibud vorig najaar ook al gesteld dat de energieprestatiegarantie eventueel kan vervallen. In plaats hiervan zou dan gebruikgemaakt worden van de energie-index voor bestaande woningen of de energieprestatie coëfficiënt voor nieuwbouwwoningen.
Ondanks dit advies geldt de eis voor een energieprestatiegarantie nog steeds. Totdat hier verandering in komt, blijft het voor consumenten dus zoeken hoe hier precies mee wordt omgegaan.