Met steeds verder stijgende woningprijzen wordt het niet alleen moeilijker voor starters op de woningmarkt, ook doorstromers kunnen vaak geen kant op. Geen wonder dat ouders en grootouders in de bres springen met een hypothecaire lening. Wat zijn de voordelen? En waar kun je als adviseur je klanten op wijzen?
Door strengere LTV regels is het vooral voor jongeren lastig geworden om een huis te kopen - de notariskosten en kosten voor hypotheekadvies mogen immers niet meer worden meegefinancierd. Bovendien hebben jongeren vaak te weinig inkomen om een huis te kunnen kopen. Ouders en grootouders springen daarom bij. Maar in plaats van schenken, is uitlenen vaak voordeliger.
Door geld uit te lenen, mogen kinderen de hypotheekrente aftrekken. En ouders ontvangen een hoger rendement dan ze op hun spaarrekening zouden krijgen. De rente is aftrekbaar als is vastgelegd dat de lening wordt afgelost in maximaal dertig jaar, en dat moet lineair of annuïtair gebeuren.
Zakelijke rente
De rente moet bovendien ‘zakelijk’ zijn: wanneer de rente te hoog is in de ogen van de Belastingdienst, wordt de aftrekpost maar deels geaccepteerd. Wat wordt gezien als zakelijk, hangt van de situatie af. Hoe risicovoller, bijvoorbeeld omdat er geen hypotheekrecht op de lening zit, hoe hoger de rente mag zijn. Adviseer klanten om voor de zekerheid bij de Belastingdienst te toetsen of de afgesproken rente als ‘zakelijk’ wordt gezien. Meer informatie staat op de site van de Belastingdienst.
Terugschenken van hypotheekbetaling
Een deel van de hypotheekbetalingen kan door de ouders belastingvrij worden teruggeschonken, mits deze binnen de schenkingsvrijstelling blijft (dit jaar €6604, met daarbovenop nog een ‘corona-bonus’ van €1000). Een renteloze lening wordt door de fiscus overigens niet geaccepteerd, er moet een marktconforme vastgelegd worden. Niet-betaalde rente wordt beschouwd als een schenking, waarover schenkbelasting is verschuldigd.
Leg familieconstructies goed vast
Om familieruzies te voorkomen, moet dit soort constructies goed worden vastgelegd - ook om te voorkomen dat andere (klein)kinderen zich benadeeld voelen. Ook is het aan te bevelen om het aflossingsschema vast te leggen zodat hier geen misverstanden over kunnen ontstaan.
Hypotheekverstrekker moet familiehypotheek accepteren
Het komt niet vaak voor dat een familielid de volledige hypotheek kan verstrekken, het is dus zaak te zoeken naar een geldverstrekker die een familiehypotheek accepteert. Dat zijn lang niet alle geldverstrekkers, maar MUNT Hypotheken staat familiehypotheken wél toe.