“Flexwoningen zijn geen structurele oplossing voor het woningtekort”

04 november 2024 Leestijd ± 3minuten
“Flexwoningen zijn geen structurele oplossing voor het woningtekort”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Annelies Schoonderbeek van By Annelies in Zwolle over de zorgen van woningeigenaren over woonlasten, flexwoningen en geschikte woningen voor ouderen.    

Bijna de helft van de woningeigenaren met een hypotheek verwacht de komende 12 maanden moeite te hebben met het betalen van de woonlasten. Dit blijkt uit de nieuwste Woonlastenmonitor van NHG. Zie jij dit ook in de praktijk terug?  

“Ik ben geschrokken dat zoveel mensen zich zorgen maken over de woonlasten. In mijn praktijk kom ik dit eerlijk gezegd niet zo tegen. Ik heb nog geen meldingen van betalingsachterstanden in mijn portefeuille, en mijn klanten weten dat ze altijd contact kunnen opnemen als ze in de knel komen. Bij starters besteden we extra aandacht aan budgetteren. We kijken niet alleen naar de hypotheeklasten, maar nemen álle uitgaven mee. Denk aan verzekeringen en gemeentelijke lasten, maar ook dagelijkse uitgaven en wat ruimte voor leuke dingen. Als dat laatste niet mogelijk is, bespreken we of een woning op dat moment de juiste keuze is. Bij middeninkomens, vooral gezinnen met kinderen, merk ik dat er vaak vraag is naar meer financieel overzicht. Door hoge maandelijkse uitgaven wordt het financieel plannen voor hen vaak lastiger, en zij willen vaak advies over hun totale financiële situatie." 

Om het grote woningtekort in Nederland op te lossen, zetten overheden al een paar jaar in op het plaatsen van flexwoningen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt nu dat we moeten uitkijken dat we in Nederland niet te veel kleine flexwoningen neerzetten. Hoe kijk jij daarnaar?  

"Flexwoningen kunnen voor bepaalde doelgroepen goed werken, zoals studenten, statushouders, en mensen die na een scheiding tijdelijk onderdak nodig hebben. Voor hen zijn flexwoningen een goede tijdelijke oplossing, maar ik zie dit niet als een structurele oplossing voor het woningtekort. Op dit moment zijn er volgens mij zo’n 15.000 flexwoningen, en dat aantal lijkt mij geen probleem. Ik denk dat we ons wel beter kunnen richten op structurelere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan duurzame appartementen van ongeveer 50 vierkante meter, die eventueel later hergebruikt kunnen worden. Zo wordt wonen niet alleen wat meer comfortabel, maar ook toekomstbestendig.” 

Nederland moet de focus verleggen van zorg naar welzijn, waarbij zelfredzaamheid en een geschikte woning en omgeving centraal staan. Dat schrijft CBRE in een rapport over ouderenzorg in Nederland. Ben jij het eens met het CBRE dat Nederland achterblijft in het ontwikkelen van voldoende en passende woonvormen voor ouderen? 

“Absoluut. Nederland biedt ouderen maar weinig alternatieve woonopties. Er zijn initiatieven, zoals woonprojecten waarin ouderen voor elkaar kunnen zorgen, maar die zijn er nog veel te weinig. Ook hypotheekaanbieders zouden flexibeler kunnen zijn, bijvoorbeeld door ruimere mogelijkheden voor de opname van overwaarde op latere leeftijd te bieden. Zo zouden ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen in een omgeving die bij hun levensfase past.” 


Lees ook
Van Lunen: ‘Ongenuanceerde AFM-procedure’ om aflossingsvrije hypotheek aan te pakken

Van Lunen: ‘Ongenuanceerde AFM-procedure’ om aflossingsvrije hypotheek aan te pakken

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de afgelopen jaren geldverstrekkers aangemoedigd om het aantal aflossingsvrije hypotheken terug te dringen. Zo moet worden voorkomen dat huishoudens met een (deels) aflossingsvrije hypotheek betalingsproblemen krijgen. De gevolgde procedure is niet bij iedere adviseur in goede aarde gevallen. “Het is op een ongenuanceerde manier gegaan”, meent adviseur Jeroen van Lunen.

Een bankveiling voorkomen op het allerlaatste moment? Lossen!
Column

Een bankveiling voorkomen op het allerlaatste moment? Lossen!

Ik merk dat er meer woningen in het openbaar moeten worden verkocht. Of het een trend is, weet ik niet, maar opvallend is het wel: schuldenaren weten op het allerlaatste moment genoeg te lenen om een veiling te voorkomen. Dat noemen we lossen. 

Wordt een koophuis echt iets voor de “happy few”?
Column

Wordt een koophuis echt iets voor de “happy few”?

Deze vraag stelde mijn man mij op de vroege morgen op maandag. Van zo’n vraag ben ik gelijk wakker en begin met groot enthousiasme een (te lang) verhaal over economische krachten en de huisvoorraad. Waarna hij het lekker plat sloeg met: “Dus niet iets voor mijn collega’s om zich nu druk om te maken?” Ja en nee.

Convenant Ouderen en toekomstbestendig wonen: ‘Hypotheekkennis ontbreekt bij veel ouderen’

Convenant Ouderen en toekomstbestendig wonen: ‘Hypotheekkennis ontbreekt bij veel ouderen’

Begin april ondertekenden 23 partijen uit de hypothekenbranche samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het convenant 'Ouderen en toekomstbestendig wonen'. Door ondertekening van het convenant beloven de deelnemende partijen onder meer dat zij ouderen proactief gaan informeren over bestaande en nieuwe woonmogelijkheden en financiële producten die toekomstbestendig wonen voor hen mogelijk maken.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.