Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie ‘Provincie in beeld’.
In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand is dat Overijssel, waar in 2018 voor bijna 3,5 miljard euro aan huizen werd verkocht. Binnen de provincie zijn flinke prijsverschillen. Een vrijstaande woning in Zwolle is een derde duurder dan in Almelo.
Zwaartepunt woningmarkt Overijssel in noordwesten en oosten
Overijssel is een behoorlijk diverse provincie met grofweg twee centra als het gaat om de woningmarkt. Ten eerste is dat de provinciehoofdstad Zwolle in het westen. Daarnaast zijn dat de Twentse steden Hengelo, Enschede en Almelo in het zuidoosten dichtbij de Duitse grens. In het algemeen geldt: in het oosten zijn de woningen goedkoper dan in het westen. Dit geldt ook voor de provincie Overijssel.
Eén derde meer voor vrijstaande woningen in Zwolle dan in Almelo
Het verschil is bijvoorbeeld goed te zien bij de vergelijking van de prijs voor een vrijstaande woning in Zwolle en in Almelo. Een vrijstaande woning in de provinciehoofstad kost volgens cijfers van makelaarsvereniging NVM 463.000 euro. In Almelo is dat slechts 355.000 euro. Per vierkante meter betaalt een Zwollenaar ook ongeveer één derde meer voor een vrijstaande woning.
Dalfsen duurste gemeente van Overijssel
De duurste woningen van Overijssel zijn te vinden in Dalfsen. De gemeente heeft te maken met een woningtekort van enkele honderden woningen per jaar. Daarbij speelt de trek vanuit Zwolle een grote rol. De woningmarkt is in de provinciehoofdstad, nummer vier wat betreft woningprijzen, namelijk erg krap.
Vlakbij Almelo ligt de gemeente Tubbergen en dit is de uitzondering op de regel dat het oosten goedkoop is. Na Dalfsen is deze gemeente gemiddeld de duurste van Overijssel. Dat komt doordat er vooral veel grote vrijstaande huizen in Tubbergen worden verkocht. Van de bijna tachtig woningen die in Tubbergen op Funda te koop staan, is het aantal appartementen net niet op een hand te tellen (zes).
Overijssel: weinig appartementen, veel woonhuizen
Dat er weinig appartementen worden verkocht geldt voor de hele provincie Overijssel, zelfs voor de steden Enschede en Zwolle. Beide steden zijn qua aantal inwoners groter dan bijvoorbeeld Leiden en Delft, maar het aandeel appartementen is er aanzienlijk kleiner. Zowel in Zwolle (128.000 inwoners) als in Enschede (158.000 inwoners) is slechts één op de zeven verkochte woningen een appartement. In de steden Leiden en Delft is dat één op de drie. Vooral voor Enschede is dat opvallend, aangezien het net als Leiden en Delft een universiteitsstad is.
Veel nieuwbouw in Zwolle en Enschede
In Overijssel wordt behoorlijk veel gebouwd. Zwolle wil er in tien jaar tijd zesduizend woningen bij krijgen. Vorig jaar groeide de woningvoorraad met 1.150 woningen, dit staat gelijk aan twee procent. Enschede kreeg er vorig jaar 916 woningen bij.
Met een flinke woningbouw is de woningmarkt in Overijssel behoorlijk dynamisch, ook al hebben delen van de provincie te maken met krapte. Vooral wie een woonhuis zoekt, kan goed terecht in de provincie, maar een appartement is minder makkelijk te vinden. Als single kun je dus beter verhuizen naar een andere provincie.