Lagere huizenprijzen, grotere huizen, (veel) meer buitenruimte. Genoeg redenen om in het Oosten van Nederland, net de grens over te gaan voor de huizenjacht. Dit is het gebied waar John Bonke Nederlanders adviseert die een huis willen kopen in Duitsland.
Relatief voordelig
“Mensen die uit het Westen van Nederland komen, slaan natuurlijk steil achterover als ze de huizenprijzen zien in de regio waar ik actief ben,” vertelt Bonke. “Maar goed, vergeleken met de idiote prijzen in Amsterdam is de rest al snel goedkoop natuurlijk.” Ook in Duitsland verschillen de prijzen per regio, maar de huizen in het grensgebied met Nederland zijn heel betaalbaar. “Zeker als je het vergelijkt met een Amsterdamse tussenwoning van 1,2 miljoen euro, maar je krijgt in deze regio sowieso vaak meer huis voor je geld dan in Nederland.”
Sparen vanaf jongs af aan
Naast hypotheken zoals we die in Nederland kennen, is er in Duitsland ook nog het zogenaamde Bausparvertrag (bouwspaarcontract). “Dat doen die Duitse banken heel slim, want een Bauspar-rekening krijgt een kind vaak al op jonge leeftijd cadeau. Als het gespaarde geld dan gebruikt wordt, zit de klant vaak automatisch vast aan de bank waar de Bauspar-rekening loopt.”
Hoewel niet iedereen een Bausparvertrag afsluit voor z’n kind, is het wel een spaarvorm die nog steeds veel voorkomt in Duitsland. “Het mooie hiervan is dat je ziet dat Duitse jongeren heel goed (en vaak beter dan Nederlandse jongeren) op de hoogte zijn van de kosten van een koopwoning,” vindt Bonke. “En ze krijgen de spaarmoraal zo met de paplepel ingegoten.”
Een aantal jaren geleden hebben Duitse banken wel eens geprobeerd om ook de Nederlandse markt te betreden met hun bouwspaar-producten. “Dat was wellicht wat te vroeg,” denkt Bonke. “Maar nu staan ze blijkbaar alsnog te trappelen om de Nederlandse starters te helpen met bouwsparen. Op zich helemaal geen slecht plan natuurlijk.”
Dit kan Nederland van de Duitse hypotheekmarkt leren
Het grootste voordeel van het Duitse systeem is volgens Bonke dat er geen hypotheekrenteaftrek is. “Dat maakt een hypotheek natuurlijk een stuk eenvoudiger. In Nederland ben je de draad al snel kwijt als consument,” volgens Bonke. “Eén keer scheiden, een paar keer verhuizen en je komt er niet meer uit zonder een expert. En zelfs dan is het nog lastig.”
Bonke ziet zeker het financiële voordeel van de hypotheekrenteaftrek, maar dat kan ook op andere manieren opgelost worden. “Het grote voordeel voor mij als adviseur is dat ik in Duitsland veel meer vrijheid heb om een goede hypotheek af te sluiten. Zonder dat ik afgeleid word door fiscale regels en constructies. Ik kan het iedereen aanraden wat dat betreft.”
Lees ook: Dít doen ze anders op de Duitse hypotheekmarkt.