HDN-cijfers: 12 procent hypotheekaanvragen voor verbouwing

17 december 2020 Leestijd ± 3minuten
HDN-cijfers: 12 procent hypotheekaanvragen voor verbouwing

Door de coronacrisis is het aantal woningbezitters dat hun huis verbouwt hard toegenomen. Om thuis goed te kunnen werken is een aparte werkplek handig en omdat er meestal overwaarde is, is de financiering zelden een probleem. Een groot obstakel dat woningkopers die willen gaan verbouwen tegenkomen, is het vinden van een klusbedrijf.

Volgens cijfers van HDN is ruim 12 procent van de hypotheekaanvragen op dit moment bestemd voor een verbouwing. Het gaat per maand om 4.000 tot 6.000 aanvragen. Gemiddeld lenen deze mensen een bedrag van 50.000 euro.


Gevolg coronacrisis


Dit is overduidelijk het gevolg van de coronacrisis, stelt Dennis Kosten, directeur van branchevereniging VLOK. “Mensen zijn thuis en gaan dingen zien die ze eerder niet zagen met als gevolg dat ze die willen aanpakken. In de zomer speelde mee dat mensen wel vakantiegeld kregen maar niet naar het buitenland konden. Dat geld wordt nu op een andere manier besteed, bijvoorbeeld aan een uitbouw of een dakkapel.”

Hij wijst ook op de grote drukte bij bouwmarkten die meteen na het begin van de crisis losbarstte. Bedrijven als Gamma en Praxis draaiden tientallen procenten meer omzet dan normaal. Veel van deze mensen komen nu terecht bij een klusbedrijf, denkt Kosten. “Die mensen starten vaak heel enthousiast maar komen er uiteindelijk achter dat het betegelen van een badkamer toch echt een vak apart is.”

Een deel van de extra verbouwingen heeft tot doel om een thuiswerkplek te maken. “Mensen die aan de keukentafel aan het werk zijn besluiten dan om toch de zolder of garage op te offeren voor een kantoortje. Dat komt ook omdat er veel signalen zijn dat bedrijven ernaar kijken om hun personeel structureel veel meer thuis te laten werken als de coronacrisis voorbij is.”


Op veel huizen overwaarde


Het financieren van een verbouwing is volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis goed te doen. “Op veel huizen zit overwaarde. De rente is laag en het krijgen van een tweede hypotheek is geen probleem. Wat wel een probleem is, is het vinden van een aannemer. Als je met alleen een keuken of badkamer komt is de belangstelling niet zo groot. Wil je drie meter aanbouwen en daarnaast een nieuwe badkamer, keuken en vloer, dan ben je wel interessant.”


Wachttijd van vier maanden


Kosten bevestigt dat de branche het heel druk heeft. “De gemiddelde wachttijd is inmiddels vier maanden. Klusbedrijven hadden het al onnoemelijk druk. In de vorige crisis zijn veel vakmensen uit de branche vertrokken. Daardoor hebben ze niet voldoende mensen. Door de coronacrisis is er nu extra werk op een toch al heel drukke agenda. We zien dat negentig procent inmiddels zes of zeven dagen in de week werkt.”

Het is wel de vraag of dat zo blijft als de economie alsnog een tik krijgt volgend jaar. “Als meer mensen dadelijk thuis komen te zitten is de eerste besparing die ze maken om de nieuwe badkamer uit te stellen naar volgend jaar. Maar in de regel is de klussector niet geraakt in de coronacrisis. Laten we elkaar vooral geen crisis aanpraten.”
 


Lees ook
Moeten hypotheekadviseurs zich voorbereiden op rustigere tijden?
Opinie

Moeten hypotheekadviseurs zich voorbereiden op rustigere tijden?

De extreme hypotheekdrukte van 2020 gaat een keer voorbij. Nu weet niemand wanneer de omslag komt, maar heeft het zin je daar als hypotheekadviseur nu al op voor te bereiden?

Met deze 7 speerpunten biedt NHG meer relevantie in de coronatijd

Met deze 7 speerpunten biedt NHG meer relevantie in de coronatijd

De woningmarkt is volop in beweging en Nationale Hypotheek Garantie (NHG) deint daar flink op mee. Dit zijn de zeven speerpunten die NHG heeft voor het nieuwe jaar - en van een aantal zullen ook de hypotheekadviseurs erg blij worden.

2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

2021 wordt opnieuw spannend voor de hypotheekwereld

Op de valreep van 2020 kijkt Ellen Hensbergen in haar column vooruit naar een nieuw jaar dat alles behalve saai wordt.

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?
Dilemma

Hypotheek Panel: Teveel gedoe over de studieschuld?

Regelmatig legt Kop-Munt een heikele kwestie voor aan een panel van hypotheekadviseurs. Deze week vertellen zij over hun visie op de nieuwe regels omtrent de weging van de studieschuld bij een hypotheek.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.