Meer verf én meer hout- en plaatwerk verkocht
“We merken dat mensen veel meer zijn gaan klussen. Ze hebben er nu de tijd voor, zijn meer thuis en hechten meer waarde aan hun huis. We zien duidelijk een toename van verkoop van verf en verfbenodigdheden en van tuinspullen”, zegt Desiree Schelle, directeur communicatie bij Intergamma waartoe bouwmarkten Gamma en Karwei behoren. Ze voegt toe dat naast de flinke toeloop in de Gamma en Karwei ook de websites intensief worden bezocht.
Zit ook de verkoop van materialen voor de grotere klussen in de lift? Schelle antwoordt bevestigend. “We zien bijvoorbeeld dat ook hout- en plaatwerk meer worden verkocht. Dat is voor ons een indicatie dat mensen niet alleen een muurtje verven maar ook wat grotere klussen doen.”
Flinke stijging financiering verbouwing
Het lijkt erop dat de herwaardering van het eigen huis door de coronacrisis er ook toe leidt dat meer mensen besluiten om extra te lenen voor een verbouwing. “Het verhogen van een hypotheek voor het financieren van een verbouwing of het verduurzamen van een woning is in de maand april opnieuw flink gestegen ten opzichte van de maand maart. Over de afgelopen maand zien we een stijging van maar liefst 20,1 procent”, zegt Carina Kloet van De Hypotheker.
Klanten die hiervoor kiezen hebben vaak geen spaargeld en willen gebruik maken van het recht op hypotheekrenteaftrek. De rente op een hypotheek zal daarnaast altijd lager zijn dan op andere vormen van financiering zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet, merkt Kloet op.
Eenmalige kosten in verhouding met omvang verbouwing
Belangrijk is wel dat een verbouwing groot genoeg is om een verhoging de moeite waard te maken. Het Nibud gaat uit van een ondergrens van 25.000 euro. Daaronder zijn de afsluitkosten zo groot dat het niet meer in verhouding staat tot het extra leenbedrag. Kloet wijst erop dat er manieren zijn om de kosten te drukken. “Door een onderhandse opname op de hypothecaire inschrijving of door de WOZ-waarde te gebruiken in plaats van een taxatie kunnen soms kosten worden bespaard. Een verhoging en verbouwing voor energiebesparende voorzieningen kan ook lager uitvallen dan 25.000 euro.”
Eerder leek het erop dat woningeigenaren in de coronacrisis scherp naar hun uitgaven zouden kijken en grote investeringen zouden uitstellen. Uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis bleek een flink aantal woningbezitters plannen voor verduurzaming op de lange baan te schuiven. Een maand later lijkt er echter nog een ander effect te zijn. De lockdown zorgt voor een herwaardering van het eigen huis met een golf aan verbouwingen als resultaat.