Het verhaal achter de ranglijstjes met rentetarieven

07 augustus 2017 Leestijd ± 2minuten
Het verhaal achter de ranglijstjes met rentetarieven

Je kent ze wel: de rentelijstjes, de rangordes met daarin per rentevasteperiode de rentetarieven onder elkaar. Hoe zijn deze rangordes eigenlijk opgebouwd? En geven ze wel een juist beeld?

Iedere hypotheekadviseur bekijkt ongetwijfeld wel eens de ‘hitparade’ van rentetarieven. Vaak is  MoneyView de bron (zie ook de HDN-site). Hieronder tonen we de top-10 van rentetarieven van hypotheekaanbieders bij een rentevasteperiode van tien jaar, boven 90 procent marktwaarde. Dit ‘toptarief’ is een veel gekozen rente. De tabel dateert van 1 augustus 2017.

Is dit wel jouw Top-10 ?

Technisch zal deze opsomming ongetwijfeld juist zijn, maar voor wie is deze lijst? Wat hebben we aan dit overzicht en worden we niet verleid om appels met peren te vergelijken? Kortom, we nemen de proef eens op de som:

  • Op één staat Triodos met een tarief dat alleen verkrijgbaar is voor een woning met energielabel A. Bij een woning met label D bedraagt de rente 2,55 procent en met label G zelfs 2,85 procent. Bovendien kan de onafhankelijke hypotheekadviseur geen Triodos-hypotheek afsluiten.
  • Op plek twee staat Acadium, Ook deze aanbieder is niet beschikbaar voor de onafhankelijke hypotheekadviseur.
  • Attens, nummer drie, is alleen verkrijgbaar voor werknemers in de sector zorg en welzijn.
  • MoneyYou is niet beschikbaar voor de onafhankelijke hypotheekadviseur en staat er altijd twee keer in.
  • En op nummer 6 vinden we de eerste partij voor de hypotheekadviseur, Venn Hypotheken.
  • De hypotheken van RegioBank en SNS zijn vervolgens weer alleen in de eigen winkels beschikbaar.
  • BLG en ASR zijn, na Venn en MUNT hypotheken de derde en vierde partij in het rijtje die ook aan hypotheekadviseurs leveren. 

Een meer reëel overzicht voor een hypotheek via het onafhankelijk intermediair zou het volgende zijn:

Vergelijken op basis van het NHG-tarief de norm?

De nadruk ligt in vergelijkingen daarbij nog vaak onterecht op tarieven met NHG. De gemiddelde (nieuwe) hypotheek in Nederland ligt op dit moment boven de 280.000 euro. En mede daardoor wordt NHG ook steeds minder relevant. Mensen willen met de huidige lage rentestanden vaak maximaal financieren. De zogenaamde toptarieven zijn dus alleen maar relevanter geworden.

Ranglijsten met rentetarieven zijn vaak minder transparant dan we denken, je eigen ‘hitparade’ maak je daarom het beste zelf.


Lees ook
De hypotheekmarkt in Frankrijk
Over de grens

De hypotheekmarkt in Frankrijk

Het gaat goed met de Franse woningmarkt en daarom ook goed met de hypotheeksector. Hoewel de rente eerder dit jaar marginaal is gestegen, willen veel huizenkopers profiteren van de in Europees opzicht nog altijd zeer gunstige tarieven. Ruim 907.000 huizen zijn tussen mei 2016 en mei dit jaar verkocht, een grotere stijging dan verwacht.

'Buy-to-let heeft zeker effect op huizenprijzen'
Opinie

'Buy-to-let heeft zeker effect op huizenprijzen'

Beleggers die voor de verhuur een woning kopen, zijn op dit moment de gebeten hond. Ze zouden huizenzoekers wegconcurreren en de prijzen opdrijven. In de politiek is er een roep om maatregelen, zoals een woonplicht voor huizenkopers, of een verhuurvergunning.

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen
Over de grens

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

De afgelopen weken hebben we in de serie Over de grens de hypotheekmarkt in andere landen belicht. In de laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief, bezien door de ogen van Engelse analisten.

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen
Trends

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.