In de serie MonuMUNTen bezoeken we monumentale panden die zijn gefinancierd en opgeknapt met een MUNT Hypotheek. In het Brabantse Maarheeze nemen we deze keer een kijkje bij de monumentale boerderij van Henk Versluis en zijn Jane. Ze maakten een gedurfde stap om deze vervallen boerderij, die op de nominatie stond om gesloopt te worden, nieuw leven in te blazen.
Het paar zag de potentie van de boerderij en besloot ervoor te gaan: “We wisten dat het een grote uitdaging zou worden”, vertelt Henk Versluis. De eerste stap van de verbouwing was het indienen van een bouwplan, gevolgd door een periode van wachten op goedkeuring. "Tijdens deze periode begonnen we wel al met wat essentieel werk aan het dak en de fundering."
Het verkrijgen van de vergunning ging niet vanzelf. Versluis: "Een monumentaal pand komt met ontzettend veel uitdagingen, zoals strikte regelgeving over het behoud van de historische integriteit van het gebouw." Zo wilde hij een klein raampje aanvankelijk verwijderen, maar het moest blijven om het historische aanzicht te bewaren. "Hoewel we het eerst als een beperking zagen, werd juist dit raampje uiteindelijk een symbool van het behoud van het erfgoed en een door ons heel geliefd onderdeel van het huis."
Tijdens de verbouwing woonden Henk en zijn vrouw tijdelijk in een caravan en later in een noodwoning in de tuin omdat het huis nog onbewoonbaar was. "De verbouwing ging in fasen, soms onderbroken door studie," stelt Versluis. Met hulp van vrienden en familie transformeerde de boerderij langzaam maar zeker in een charmant en leefbaar huis.
Het wonen in een monumentaal huis heeft zijn eigen charme en unieke ervaringen. Voor Versluis is de woning een 'tijdscapsule', waarbij hij bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis van het huis. "De mix van oude en nieuwe stenen in de buitenmuur vertelt het verhaal van de heropbouw na een brand," vertelt Versluis enthousiast. Dit unieke karakter maakt de boerderij niet alleen een huis, maar ook een stuk levende geschiedenis.
Het wonen in een monument brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals de moeilijkheid om het pand goed te isoleren. Maar vandaag de dag is de boerderij bijna voltooid, met enkele afwerkingspunten en duurzaamheidsmaatregelen die nog aandacht vereisen. "De voltooiing van de keuken, woonkamer, slaapkamer en opkamer was een significante mijlpaal in ons verbouwingsavontuur."
Bij de aankoop van de boerderij hadden Versluis en zijn vrouw geen financieel adviseur met specifieke ervaring in monumentale panden. Toch speelde het bouwdepot een significante rol in hun renovatieproject. "Voor ons was het een leerweg," geeft Versluis toe, "maar gelukkig met een goed einde."
De aanvraag van het bouwdepot bij MUNT Hypotheken werd met een flexibele blik benaderd, waarbij de adviseur rekening hield met de toekomstige potentie van de boerderij en niet te kritisch keek naar de details van de uitgaven. "Dit gaf ons de vrijheid om onze droom na te jagen en het depot optimaal te benutten voor de renovatie," vertelt Versluis.
Hij raadt iedereen die een monumentaal pand heeft gekocht een lidmaatschap aan van de Monumentenwacht. "Deze organisatie biedt essentiële ondersteuning en adviezen voor het onderhouden van een dergelijk pand. De inspecties, lezingen en adviezen van de Monumentenwacht zijn onmisbaar, vooral voor diegenen die minder bekend zijn met bouwprocessen," betoogt Versluis.
Versluis en zijn vrouw zijn van plan om voorlopig in hun prachtig gerestaureerde boerderij te blijven wonen. Het project heeft hen niet alleen een uniek thuis gegeven, maar ook waardevolle levenslessen en waardering voor historisch erfgoed. Hun ervaring is een bron van inspiratie en een bewijs dat met passie, geduld en hard werk, een monument dat op de nominatie stond voor de sloop tot iets prachtigs getransformeerd kan worden.