Met een hypotheekomzet van 23,2 miljard euro was het eerste kwartaal van 2017 het beste kwartaal in tien jaar tijd. De hypotheekomzet lag 46 procent hoger dan die in het eerste kwartaal van 2016. Zowel het aantal verkochte hypotheken als de gemiddelde huizenprijs stegen. De groei kwam vooral door doorstromers en oversluiters; de starters bleven achter. De grootbanken verloren wat aan marktaandeel. Het zijn enkele van de conclusies uit de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.
In het eerste kwartaal van 2017 werden 83.000 hypotheken verkocht, 32 procent meer dan vorig jaar. De gemiddelde hypotheeksom bedroeg 281.000 euro, 7,5 procent meer dan een jaar eerder.
Gemiddelde hypotheeksom
De gemiddelde hypotheeksom is in het eerste kwartaal van 2017 opnieuw fors toegenomen tot een recordbedrag van € 281.000, een stijging van 3,6 op kwartaalbasis. Vergeleken met Q2 2014, is de gemiddelde hypotheeksom met 35% toegenomen. De WOX (woningprijsindex) van Calcasa geeft aan dat de huizenprijs met 7,5% is gestegen ten opzichte van het niveau van Q1 2016. De gemiddelde woningwaarde komt daarmee uit op €266.000.
Grootbanken verliezen marktaandeel
De grootbanken hebben in het eerste kwartaal van 2017 met een marktaandeel van ruim 52 procent voor het eerst in een jaar weer aan marktaandeel verloren. Deze terugval komt door een krimpend aandeel van de ING Groep en de Rabobank Groep. Desondanks blijft de top 5 ongewijzigd. ABN AMRO Groep groeit wel licht met 0,2 procent. NIBC is met 1,8 procent groei de grootste stijger van de markt. De regiepartijen leveren een aandeel in, maar behouden met 15,7 procent een significant aandeel van de markt.
Startersmarkt blijft achter
De groei van het aantal hypotheken wordt met name veroorzaakt door een toename van het aantal doorstromers (+46 procent) en oversluiters (+ 40 procent). Het aantal starters nam slechts met 11 procent toe. Dit kwartaal zorgen de doorstromers voor 55 procent van de omzet. “Doorstromers profiteren sterk van de groeiende huizenmarkt, terwijl starters achterblijven en last lijken te hebben van de aangescherpte leennormen en de stijgende huizenprijzen,” aldus Joppe Smit, Senior Manager bij IG&H Consulting & Interim. Het aantal starters is naar verhouding licht gestegen met 11 procent en is goed voor 5,5 miljard euro van de hypotheekomzet. In 2016 was er al een sterke stijging in het aantal oversluitingen en deze trend zet zich ook in het eerste kwartaal van 2017 door. De oversluitmarkt groeit op jaarbasis met 40 procent naar een omzet van 5,0 miljard euro.
Veel oversluitingen vanwege lage rente
et aantal consumenten dat een hypotheek oversluit is hard gegroeid, ten opzichte van een jaar eerder met bijna 40 procent. Ook hier stijgt de hypotheeksom waardoor de groei van het productievolume nog harder toeneemt (+ 54 procent). Het afgelopen kwartaal waren er ruim 19.000 oversluitingen, drie jaar eerder waren dit er slechts 7.600. De lage rente lijkt de belangrijkste aanjager voor het oversluiten van de hypotheek. De huidige oversluitmarkt is in omvang echter nog steeds niet vergelijkbaar met de situatie van voor de financiële crisis en voor het provisieverbod.
Voor een compleet overzicht van de hypotheekmarkt in het eerste kwartaal van 2017 kunt u de Hypotheekupdate van IG&H Consulting & Interim raadplegen.