Huizenmarkt Randstad in kaart gebracht

04 mei 2016 Leestijd ± 1minuut
Huizenmarkt Randstad in kaart gebracht

Krapte op de huizenmarkt: in Amsterdam is dit probleem welbekend. Met een vraag die groter is dan het aanbod schieten de prijzen hier door het plafond. Maar hoe is de situatie in de drie andere grote steden?

De NVM krapte-indicator is een kengetal dat een benadering geeft voor het aantal keuzemogelijkheden dat een potentiële huizenkoper heeft. Een kengetal onder de 5 duidt op een sterke verkopersmarkt; bij een kengetal boven de 10 is sprake van een duidelijke kopersmarkt.

Niet geheel verrassend is de krapte-indicator in de gemeente Amsterdam het laagst van de vier grote steden: 2,8. Toch komt Utrecht aardig in de buurt met een score van 3,4. Meer in balans is de markt in Den Haag: 6,4. In Rotterdam is de koper het beste uit. Hier is de krapte-indicator het hoogst (6,7) en de huizenprijs het laagst met een mediane verkoopprijs van 176.000 euro, zo blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Huizen zijn overal duurder geworden in het afgelopen decennium. In Amsterdam steeg de mediane huizenprijs sinds het eerste kwartaal van 2005 met 77.000 euro. In Utrecht was dit 41.000 euro,  in Den Haag 36.000 euro en in Rotterdam 9.000 euro.

De tijd dat een huis te koop staat is in heel Nederland in een jaar tijd met bijna 13 procent gedaald tot 330 dagen. Vooral tussenwoningen verwisselen sneller van eigenaar, met een afname in de verkooptijd van 18 procent.


Lees ook
De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?
Trends

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?

Nu steeds meer ouderen kampen met een pensioentekort, hebben zij op hogere leeftijd behoefte aan een aanvulling op hun inkomen. Waarom zou je die niet halen uit je eigen woning? Dat is de gedachte achter de omkeerhypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier in Nederland niet meer oplossingen voor zijn,” vindt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond.

Eerste fase hypotheekadvies steeds vaker digitaal
Trends

Eerste fase hypotheekadvies steeds vaker digitaal

Nergens in Europa doet men meer bankzaken via internet dan in Nederland: 80 procent van de Nederlanders doet deze online. Maar als het om hypotheekadvies gaat, doet slechts 22 procent dit geheel of gedeeltelijk online. De rest doet het liever van A tot Z op de beproefde manier: met koffie en een handdruk, op het advieskantoor.

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten
Over de grens

De opvallendste verschillen tussen de internationale hypotheekmarkten

De afgelopen maanden namen we de hypotheekmarkten in verschillende landen onder de loep. Wat waren de opmerkelijkste verschillen? In dit artikel zetten we de meest bijzondere zaken op een rijtje.

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen
Over de grens

De hypotheekmarkt in Nederland bezien door buitenlandse ogen

De afgelopen weken hebben we in de serie Over de grens de hypotheekmarkt in andere landen belicht. In de laatste aflevering bekijken we de Nederlandse hypotheekmarkt, maar dan vanuit buitenlands perspectief, bezien door de ogen van Engelse analisten.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.