Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Steeds meer expats verkiezen kopen in plaats van huren
31 januari 2022 Leestijd ± 3minuten
Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

DREC is gespecialiseerd in dienstverlening aan expats die zich in Amsterdam en omstreken willen vestigen. Het makelaarsbedrijf begeleidt haar cliënten bij het hele traject van aankoop van een woning, waaronder het leggen van contact met een hypotheekadviseur. “Recentelijk hebben wij een aankoop in Hoofddorp gedaan voor een Indiase klant. Een ander voorbeeld betreft een Engels echtpaar met dochter en kleinkind in Nederland. Zij wilden graag een woning in Nederland aankopen om zich hier te vestigen”, vertelt Indra Manniesing. 

De expatklanten van DREC zijn hoofdzakelijk kennismigranten. Het makelaarsbedrijf ziet dat zij eerst huren om na verloop van tijd over te gaan op aankopen. “Vaak blijkt dat de maandelijkse hypotheeklasten lager zijn dan de huur per maand. Dit heeft te maken met de lage rentestand en de hoge huurprijzen in de vrije sector”, meent Manniesing. “In de grote steden liggen de huren al gauw tussen de €1500 en € 2500 per maand. Dat is heel fors. Dan is de overweging snel gemaakt. De expats worden naar ons doorverwezen door collega’s die wij eerder geholpen hebben.”

Interessante financiering in Nederland

Manniesing wijst ook op de interessante financieringsmogelijkheden rond de eigen woning in Nederland. Veel aantrekkelijker dan in het thuisland van de expat. “In Nederland kun je een hypotheek afsluiten tot 100% van de waarde van de koopwoning. Dat is uniek in Europa. Bovendien kun je in Nederland nog gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek.” 

Expats kunnen daarnaast in ons land profiteren van een aantrekkelijke regeling waarbij zij over 30% van hun salaris geen loonbelasting hoeven te betalen. Dit belastingvoordeel duurt maximaal vijf jaar.

De voorwaarden voor een hypotheek

Als een expat over een verblijfsvergunning beschikt, kan hij in aanmerking komen voor een hypotheek. De voorwaarden zijn per geldverstrekker wel verschillend. Sommige geldverstrekkers verstrekken een volledige hypotheek zonder de voorwaarde van een bepaalde verblijfsduur in Nederland. Andere geldverstrekkers stellen daarentegen als voorwaarde dat de expat al minimaal drie of vijf jaar in Nederland moet wonen.”We hebben altijd oplossingen. Sommige geldverstrekkers zijn heel coulant voor expats. Het is geen gecompliceerde aangelegenheid”, zegt een Amsterdamse hypotheekadviseur. 

Expats van binnen de EU kunnen bij bijna alle geldverstrekkers terecht. Voor kennismigranten van buiten de EU is de selectie beperkter, maar ze kunnen bij een aantal toch in aanmerking komen voor een ‘gewone’ hypotheek. De inkomenseisen zijn hetzelfde als bij Nederlanders: een vast contract of een intentieverklaring voor een vast contract. Mocht dit er niet zijn, dan wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Bij sommige hypotheekaanbieders mag de expat het buitenlandse inkomen laten meetellen, als hij nog niet zo lang in Nederland woont. 

Niet bevreesd voor verkoop woning

En als de tijd gekomen is om terug te keren naar het thuisland, zijn de expats dan niet bevreesd dat ze moeilijk van de woning afkomen? Manniesing denkt van niet. “Ze hebben bij de aankoop van de woning al ervaren hoe krap de woningmarkt op dit moment is en ze weten dat in de komende jaren de marktsituatie naar alle waarschijnlijkheid niet zal wijzigen. Daarom is het aannemelijk dat de woning goed verkocht zal worden.”

De expats zullen blijven aankopen, want ons land is onverminderd populair bij deze doelgroep. De coronacrisis heeft geen grote gevolgen gehad voor de toestroom. “De eerste weken van de pandemie hield iedereen zijn adem in, even was het echt beangstigend stil. Daarna werd het weer business as usual”, aldus Manniesing.
 


Lees ook
‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

‘Doorstromer die wil verhuren ziet veel over het hoofd’

De oude woning niet verkopen maar verhuren. Door de lage rente is het een interessante optie. In grote steden was het fenomeen al in opkomst, maar Jamie Hilgersom, hypotheekadviseur in de regio Haaglanden, ziet het ook in zijn werkgebied opkomen. Van de doorstromers komt twee op de vijf bij hem binnen met de wens om de oude woning aan te houden. Hij vertelt wie deze mensen zijn en hoe het in de praktijk uitpakt.

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen
Trends

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, kan tot flinke financiële schade leiden. De verantwoordelijkheid hiervoor is steeds meer bij de adviseur komen te liggen, concludeert Maaike Verhoef, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners. Zij geeft zes tips om problemen met het voorbehoud op financiering te voorkomen en de klant goed te bedienen.

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?
Trends

Wordt de hypotheekklant niet horendol van al die apps?

Een hypotheek aanvragen is al genoeg gedoe met alle documenten die hiervoor nodig zijn. Worden klanten dan niet helemaal horendol als ze dan ook nog moeten inloggen in de reeks aan ‘beveiligde omgevingen’ of ‘apps’?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.