Ik zei het u toch?

23 mei 2019 Leestijd ± 2minuten
Ik zei het u toch?

Chips, cola, plakje worst, paar blokjes kaas en een lange lijst met aantekeningen. Zo zag de Songfestival-avond van veel Nederlanders eruit en de mijne ook. Het was afgelopen zaterdag tijd voor onze nationale hobby ‘gelijk hebben’. Want, geef toe, hoeveel mensen heeft u na de overwinning van Duncan niet horen zeggen: “Ik zei het toch, deze man gaat het Eurovisie Songfestival winnen?”

Waarschijnlijk best veel, maar wat ik me afvraag: hebben we deze uitslag - net als bij veel ‘voorspellingen die uitkomen’ – niet zelf een beetje in de hand gewerkt? Self fulfilling prophecies kunnen een blik op de werkelijkheid nogal vertroebelen. En zijn we daar in de huizen- en hypotheekmarkt soms ook niet debet aan?

Ik neem u weer even mee terug naar Duncan. In de aanloop naar de finale werd hij door de bookmakers al genoemd als gedoodverfde winnaar. Een vluchtige statistische analyse laat zien dat de bookmakers de afgelopen jaren zeven van de twaalf keer de uiteindelijke winnaar juist hebben voorspeld. Een onwaarschijnlijk goed talent voor het voorspellen van de toekomst lijkt dit. Of hebben deze bookmakers juist het talent om het publiek heel goed te beïnvloeden met deze voorspellingen? Als je maar lang genoeg roept dat iets ‘waarschijnlijk gaat gebeuren’ hebben mensen de neiging om hun gedrag daarop aan te passen.

Kijk maar naar de huizenmarkt: iedereen vindt er wel ‘iets’ van. De markt zit op slot, huizenprijzen zijn veel te hoog, het aantal oversluiters is gedaald. Als we alles bij elkaar optellen, lijkt het misschien alsof we op een nieuwe crisis afstevenen. Althans, als we niet naar de feiten kijken. De gemiddelde consument heeft daar geen tijd voor en kan op basis van deze gegevens al snel voorzichtiger koopgedrag vertonen.

Jammer, want de feiten zijn namelijk wel iets anders. Er worden namelijk nog volop huizen verkocht en het animo is groot. Ja, de prijzen zijn gigantisch hoog, maar in bepaalde regio’s en er komt echt een punt dat mensen het niet meer kunnen, of willen betalen. Als dat gebeurt zullen prijzen vanzelf stagneren. En ja, het is ook waar dat afgelopen kwartaal minder hypotheken werden overgesloten dan het kwartaal daarvoor - maar nog steeds meer dan een jaar geleden.

Als we naar die feiten kijken is het denk ik nog niet nodig om van een crisis te spreken. Natuurlijk is er wel wat aan de hand, maar laten we vooral kijken naar de oorzaken. En de potentiële huizenkoper daarover goed informeren. Alles om te voorkomen dat we een self fulfilling prophecy in de hand werken.

En ach, beïnvloed door bookmakers of niet: Duncan is wat mij betreft absoluut de aangewezen winnaar. Wát een optreden, wát een nummer, ik zei het u toch?


Lees ook
Verkorting alimentatieduur extra complicatie bij echtscheiding
Dilemma

Verkorting alimentatieduur extra complicatie bij echtscheiding

De regels voor partneralimentatie veranderen. De maximale duur van partneralimentatie gaat hierdoor volgend jaar naar vijf jaar. Dit heeft ook gevolgen als de ene partner de ander wil uitkopen, een situatie die al complex is.

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?
Trends

M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

Het hing al jaren in de lucht en de Tweede Kamer was al akkoord. Toch stemde de Eerste Kamer afgelopen zomer tegen een verbod op asbestdaken. “Te duur voor huiseigenaren”, aldus VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP. In plaats van het verbod, gaat de overheid huiseigenaren wel verleiden om de daken te vervangen. Wat moet je nu adviseren aan (aanstaande) woningeigenaren met een asbestdak?

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?
Trends

De groene hypotheek: Alleen rentevoordeel voor de ‘happy few’?

Duurzaamheid is en blijft een maatschappelijk hot topic. Mede door de onverminderde aandacht voor klimaatverandering, zijn Nederlanders op zoek naar manieren om hun steentje bij te dragen aan een beter milieu. Hypotheekaanbieders reageren door voordelige, groene hypotheken aan te bieden, maar de eisen zijn streng. Is de groene hypotheek alleen weggelegd voor de allerzuinigste huizen?

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?
Opinie

Weegfactor voor het tweede inkomen wordt 80 procent - Hoe verstandig is dat?

Vanaf 2020 komt er weer extra financieringsruimte voor tweeverdieners. De weegfactor voor het tweede inkomen wordt bijgesteld naar 80 procent in de Regeling hypothecair krediet. Maar hoe verstandig is dat? We leggen het voor aan een panel van experts, met ieder een eigen(zinnige) mening.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.