Veel huishoudens zijn niet in staat om geld te besteden aan verduurzaming. DNB waarschuwde dat leners met kredietbeperkingen die ervoor kiezen hun huizen niet klimaatneutraal te maken, te maken krijgen met een daling van de onderpandwaarde. Tegelijkertijd riskeren consumenten die de beschikbare financiële middelen oprekken om te vergroenen zichzelf 'kwetsbaarder te maken voor negatieve schokken', aldus de centrale bank. Of een klant nu verduurzaamt met een lening of juist níet verduurzaamt: het risico van de hypotheek wordt volgens DNB altijd hoger.
Zie jij in de praktijk dat mensen in de problemen komen doordat ze wellicht meer lenen dan ze voorheen zouden doen omdat woningen zo klimaatneutraal mogelijk moeten zijn?
“Ik vind het niet risicovol, omdat je huis ook meer waard wordt. Daarnaast gaan je energielasten als het goed is omlaag. Wel vraag ik mij af of iedereen ervan bewust is dat geld lenen geld kost. Wanneer je een investering in 30 jaar afbetaalt, valt die investering natuurlijk een stuk duurder uit dan wanneer je deze in één keer betaalt. Het is vaak onderdeel van de totale hypotheek waardoor dit minder opvalt.”
Is het risicovol, extra lenen voor de verduurzaming?
“Als je dat doet bij de hypotheek dan mag je het vaak voor dertig jaar afsluiten. Afbetalen zou dus in principe geen probleem moeten zijn. Als je bijvoorbeeld bij het Warmtefonds een lening afsluit, dan mag je er niet zo lang over doen.”
In het nieuwe hoofdlijnakkoord staat dat er geen verplichte labelsprong voor koopwoningen meer komt. Wat vind jij daarvan?
“Ik vind dat wel fijn. Je kunt namelijk simpelweg niet in iedereens portemonnee kijken. Het zijn vaak de mensen met minder middelen die minder kunnen investeren in verduurzaming. Diezelfde mensen zouden dan ook hun huis minder makkelijk kunnen verkopen. Als je die labelsprong niet verplicht, dan kunnen zij wél doorstromen naar een ander huis – en kunnen de nieuwe bewoners van dat huis alsnog verduurzamen. Ik denk niet dat je zo’n energielabel hoeft te verplichten; de meeste mensen hebben die wens toch al wel vanuit zichzelf.”
Denk je dat woningen met een label D of lager binnenkort niet meer zullen worden gefinancierd door geldverstrekkers?
“Ik hoop niet dat dit plan gaat doorzetten. Want wat moeten die mensen met dat lage label dan doen? Dan worden problemen gecreëerd die niet te overzien zijn, sommige mensen kunnen dan niet weg uit hun huis. Verduurzaming van woningen met een slecht label kun je beter stimuleren met bijvoorbeeld een rentekorting, in plaats van het uitsluiten van die huizen.”