'Je kunt niet in iedereens portemonnee kijken'

28 mei 2024 Leestijd ± 3minuten
'Je kunt niet in iedereens portemonnee kijken'

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Marcella Claassen van Van Loon over de energiegerelateerde risico’s bij hypotheken.  

Veel huishoudens zijn niet in staat om geld te besteden aan verduurzaming. DNB waarschuwde dat leners met kredietbeperkingen die ervoor kiezen hun huizen niet klimaatneutraal te maken, te maken krijgen met een daling van de onderpandwaarde. Tegelijkertijd riskeren consumenten die de beschikbare financiële middelen oprekken om te vergroenen zichzelf 'kwetsbaarder te maken voor negatieve schokken', aldus de centrale bank. Of een klant nu verduurzaamt met een lening of juist níet verduurzaamt: het risico van de hypotheek wordt volgens DNB altijd hoger.  

Zie jij in de praktijk dat mensen in de problemen komen doordat ze wellicht meer lenen dan ze voorheen zouden doen omdat woningen zo klimaatneutraal mogelijk moeten zijn? 

“Ik vind het niet risicovol, omdat je huis ook meer waard wordt. Daarnaast gaan je energielasten als het goed is omlaag. Wel vraag ik mij af of iedereen ervan bewust is dat geld lenen geld kost. Wanneer je een investering in 30 jaar afbetaalt, valt die investering natuurlijk een stuk duurder uit dan wanneer je deze in één keer betaalt.  Het is vaak onderdeel van de totale hypotheek waardoor dit minder opvalt.” 

Is het risicovol, extra lenen voor de verduurzaming? 

“Als je dat doet bij de hypotheek dan mag je het vaak voor dertig jaar afsluiten. Afbetalen zou dus in principe geen probleem moeten zijn. Als je bijvoorbeeld bij het Warmtefonds een lening afsluit, dan mag je er niet zo lang over doen.” 

In het nieuwe hoofdlijnakkoord staat dat er geen verplichte labelsprong voor koopwoningen meer komt. Wat vind jij daarvan?  

“Ik vind dat wel fijn. Je kunt namelijk simpelweg niet in iedereens portemonnee kijken. Het zijn vaak de mensen met minder middelen die minder kunnen investeren in verduurzaming. Diezelfde mensen zouden dan ook hun huis minder makkelijk kunnen verkopen. Als je die labelsprong niet verplicht, dan kunnen zij wél doorstromen naar een ander huis – en kunnen de nieuwe bewoners van dat huis alsnog verduurzamen. Ik denk niet dat je zo’n energielabel hoeft te verplichten; de meeste mensen hebben die wens toch al wel vanuit zichzelf.” 

Denk je dat woningen met een label D of lager binnenkort niet meer zullen worden gefinancierd door geldverstrekkers? 

“Ik hoop niet dat dit plan gaat doorzetten. Want wat moeten die mensen met dat lage label dan doen? Dan worden problemen gecreëerd die niet te overzien zijn, sommige mensen kunnen dan niet weg uit hun huis. Verduurzaming van woningen met een slecht label kun je beter stimuleren met bijvoorbeeld een rentekorting, in plaats van het uitsluiten van die huizen.”  


Lees ook
Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?
Column

Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?

Nu het stof rond het hoofdlijnenakkoord is neergedaald en we op weg gaan naar een nieuw regeerakkoord, is het goed om stil te staan bij wat er wel en niet wordt vermeld. Als we kijken naar de voorgestelde maatregelen rond koopwoningen is het goed te lezen dat de overheid zichzelf weer een centrale regierol toedicht. Dat moet gaan leiden tot meer bouwgrond en meer autonomie voor medeoverheden. Ook de planbatenheffing waarvan de opbrengst geïnvesteerd wordt in de woningmarkt is een goede zaak. Voeg daarbij de 1 miljard extra per jaar als woonimpuls en de 0,5 miljard voor infrastructuur; allemaal zaken die de koopwoningmarkt ten goede kunnen komen.  

Adviseur van de maand Damien Dikkers: ‘Mensen zijn steeds meer bereid om risico's te nemen’
Adviseur van de maand

Adviseur van de maand Damien Dikkers: ‘Mensen zijn steeds meer bereid om risico's te nemen’

Tijdens zijn studie Commerciële Economie had Damien Dikkers nog geen idee waar hij zou gaan werken. Tot zijn afstudeerstage bij een financieel adviesbureau. Daar is zijn enthousiasme voor klantcontact en getallen aangewakkerd. Hij was er al gauw van overtuigd dat het vak van hypotheekadviseur wat voor hem zou zijn.  

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden
Trends

Hypotheken voor expats mogelijk onder voorwaarden

Veel expats kopen tegenwoordig in Nederland een huis nadat ze aanvankelijk gehuurd hebben. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huren in de vrije sector en de goede financieringsmogelijkheden in Nederland. “Wij krijgen heel vaak expats over de vloer die een woning willen kopen”, zegt Indra Manniesing, eigenaar van makelaarskantoor Dutch Real Estate Company (DREC) in Amsterdam.

Samen de kwaliteit beïnvloeden
Column

Samen de kwaliteit beïnvloeden

Kwaliteit en efficiëncy, dat zijn de magische woorden bij het tot stand komen van een hypothecaire lening. Kwaliteit van het advies dat aan de klant is gegeven, kwaliteit van de hypotheekaanvraag ingediend door de adviseur en kwaliteit van de acceptant die de aanvraag beoordeelt. En natuurlijk willen we allemaal dat dit proces zo soepel en efficiënt als mogelijk verloopt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.