Komt er een crisis aan?

05 september 2024 Leestijd ± 2minuten
Komt er een crisis aan?

Dit is een vraag die ik vaak krijg en waarbij iedereen gespannen naar het antwoord luistert. Maar hoe relevant is die vraag? 

In 2007 wist iedereen zeker dat de economie nog hard zou groeien. Ik werd voor gek uitgemaakt dat ik geen woning kocht, maar ging huren. Achteraf gezien doen films zoals Margin Call (echt een aanrader trouwens) het nu lijken of we allemaal wisten dat er een crisis aan zat te komen. Dat was echt niet het geval: niets is moeilijker dan het timen van een crisis.  

De economie is de laatste twee jaar door de hogere rente wezenlijk veranderd. Kijken we echter naar de huizenmarkt, dan zien we dat deze het nog steeds goed doet. De lage werkloosheid zorgt voor stijgende salarissen. Het voordeel daarvan is dat mensen in staat zijn hogere maandlasten te dragen. Daarnaast helpt het ook dat veel mensen hun goedkope lening meenemen naar een nieuwe woning, er veel overwaarde in de woning zit en er goed wordt gespaard.  

Zowel de Nederlandse als de wereldwijde economie geven op dit moment geen reden tot zorg als je kjkt naar een groot aantal indicatoren. 

Wat wel aan de horizon gloort is dat leningen die afgesloten zijn tegen lage rentes een rente herziening krijgen. Het is dus wel belangrijk om als onderneming en huishouden rekening te houden met hogere lasten in de toekomst. Het ene gezin of bedrijf zal daarvoor net iets meer ruimte hebben dan de ander. Inflatie helpt daarbij wel, omdat inkomsten stijgen, maar de maandlasten van leningen op de korte termijn niet.  

Uiteindelijk is het altijd verstandig rekening te houden met verschillende economische scenario’s, of het nu gaat om het afsluiten van een hypotheek of beleggen, want niets is 100% zeker. Weeg eerst verschillende scenario’s af, meer daarover kun je bijvoorbeeld lezen op Scenariodenken hét antwoord op onzekerheid. Als je jezelf gewapend hebt, dan is het antwoord op de vraag ‘komt er een crisis aan’ eigenlijk niet zo belangrijk meer.  

Dan ga je rustig beleggen en investeren door de tijd, wat beter is dan in één keer veel inzetten. Je kunt geduldig toekijken hoe je belegging op de lange termijn in waarde groeit, zonder je zorgen te hoeven maken over de korte termijn.  


Lees ook
NHG wil risico's flexwoningen overnemen: ‘geldverstrekkers zullen sneller meebewegen’

NHG wil risico's flexwoningen overnemen: ‘geldverstrekkers zullen sneller meebewegen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Romany Staring van Visie op Hypotheken en Verzekeringen over hypotheekgarantie op flexwoningen en kopen zonder voorbehoud van financiering. 

'Als jongere hypotheekadviseur heb je een streepje voor’

'Als jongere hypotheekadviseur heb je een streepje voor’

Jilles Bouter werkt sinds 2020 bij De Hypotheker in Rotterdam. Hij ziet dat veel starters hun financiële zaken graag bespreken met iemand van hun eigen generatie.

“De verhoging van de NHG geeft potentiële kopers weer iets meer financiële zekerheid”

“De verhoging van de NHG geeft potentiële kopers weer iets meer financiële zekerheid”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Rens van Beers van De Raedgevers in Oisterwijk over gemeentebelasting op leegstaande panden, de verhoging van de NHG-grens en Mona Keijzer. 

Rentevasteperiodes: meer Italianen kiezen voor variabele rente
Over de grens

Rentevasteperiodes: meer Italianen kiezen voor variabele rente

Deze zomer nemen we de rentevasteperiodes in andere Europese landen onder de loep. Deze keer aandacht voor Italië. Middellange rentevasteperiodes komen hier het meest voor, maar de keuze voor variabel wint terrein.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.