Lagere erfpacht: meer kansen voor starters op de woningmarkt?

26 februari 2025 Leestijd ± 3minuten
Lagere erfpacht: meer kansen voor starters op de woningmarkt?

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Rick Slooten uit Alkmaar van Van Bruggen Adviesgroep over lagere erfpacht en het grote belang van nieuwbouwwoningen.  

Arjen Gielen, voorzitter van SVn, pleit ervoor dat de politiek keuzes maakt om bepaalde groepen, zoals starters, te helpen. Hij stelt voor om erfpacht tijdelijk te verlagen of zelfs op nul te zetten, zodat woningen betaalbaarder worden. Dit zou starters financieel meer ruimte geven. Wat vind jij van dit idee? 

“Het kan een slimme manier zijn om de woningmarkt toegankelijker te maken. De huizenprijzen blijven stijgen, en voor veel starters is het moeilijk om een betaalbare woning te vinden. Door erfpacht structureel lager te houden, kunnen gemeenten een deel van die financiële druk verlichten en starters meer kansen bieden om een woning te kopen. Wel is het essentieel dat er goede waarborgen zijn om te voorkomen dat mensen hier misbruik van maken. Je wilt niet dat woningen met voordeel worden gekocht en vervolgens snel met winst worden doorverkocht. Daarnaast moet de gemeente scherp in de gaten houden of bouwkosten niet onnodig stijgen doordat aannemers of projectontwikkelaars de lagere erfpacht compenseren met hogere prijzen. 

Dit soort maatregelen kunnen helpen, maar moeten dus zorgvuldig worden ingericht en gecontroleerd. Als de gemeente hier goed bovenop zit, kan het een effectieve manier zijn om starters een eerlijke kans te geven op de woningmarkt.” 

De gemiddelde koopwoning kruipt richting half miljoen euro. Woningmarktexperts wijzen al lange tijd op het grote belang van nieuwbouwwoningen voor het op gang brengen van de doorstroming op de woningmarkt. Zie jij dit als de beste oplossing? 

“Dit is een belangrijke oplossing, maar alleen als we ons richten op het juiste type woningen. Kijkend naar de huidige situatie, zie je dat veel ouderen nog in ruime gezinswoningen wonen, terwijl ze eigenlijk behoefte hebben aan een passende woning waar ze comfortabel ouder kunnen worden. Het probleem is dat er te weinig van dit soort woningen worden gebouwd. Veel senioren willen bijvoorbeeld een bungalow met een klein tuintje, maar het aanbod blijft achter. Hierdoor blijven zij langer in hun gezinswoning, wat de doorstroming op de woningmarkt belemmert. 

Tegelijkertijd is het voor jonge gezinnen lastig om een geschikte woning te vinden. Ze willen niet in een klein appartement van 70 vierkante meter blijven zitten wanneer ze een gezin willen stichten. Als er meer passende woningen voor senioren beschikbaar zouden zijn, zouden zij eerder verhuizen en komen er weer gezinswoningen vrij voor jonge gezinnen. 

Kortom, om de doorstroming op de woningmarkt echt op gang te brengen, moet er meer aandacht komen voor seniorenwoningen. Als gemeenten en projectontwikkelaars hierop inspelen, zal dat uiteindelijk de hele woningmarkt ten goede komen.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.