MUNT biedt hulp aan hypotheekklanten die problemen krijgen
Commercieel directeur Chris Oosterling vertelt hoe MUNT nu al de eerste maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen (verder) in de financiële problemen komen door de coronacrisis.
Uit de laatste cijfers van 2019 blijkt dat de traditionele grootbanken nog maar 48,9% aandeel hebben in de hypotheekmarkt. Het laagste punt sinds 2016, maar wat zijn de gevolgen?
De hypotheekmarkt groeide en bloeide tot en met het laatste kwartaal van 2019. Sinds 2014 was er niet zo’n sterk kwartaal als het vierde van vorig jaar zo blijkt uit de laatste cijfers van IG&H. Van september tot en met december 2019 is voor €37 miljard aan hypotheken omgezet. Maar... Dit keer ligt de nadruk op de omzet van de regiepartijen. Een unieke situatie, want hiermee komt het businessmodel van banken steeds meer onder druk te staan.
We vragen aan Michiel Meijer (algemeen directeur Van Bruggen Adviesgroep), Luuc Mannaerts (CEO October Nederland) en Chris Oosterling (commercieel directeur MUNT Hypotheken) om hun licht te schijnen op deze kwestie.
Eén van de belangrijkste gevolgen hiervan, is volgens Michiel Meijer dat de klant nu de vrijheid heeft om een keuze te maken. “Ik denk dat de verdeling van de markt zo rond de 50% procent moet liggen om een goede balans te houden tussen banken en regiepartijen.” Want volgens Meijer kunnen hypotheken niet enkel uit lange termijnbeleggingen worden gefinancierd. “Dus de banken blijven hier ook voor nodig.”
Wat Meijer vooral opvalt is dat de ‘nieuwe’ partijen zo snel autoriteit hebben gekregen. “Het maakt de klant nu schijnbaar niet meer uit dat hun hypotheek loopt bij een minder bekende partij. Ze hebben vertrouwen in deze relatief nieuwe namen.” Dat was vroeger wel anders, meent Meijer. “Misschien herinnert u zich de Belgische bank Argenta, die lukte het enige jaren geleden nog niet om het vertrouwen te winnen, met hun (voor Nederlanders) onbekende naam.”
Luuc Mannaerts, CEO October Nederland, hoopt vooral dat er ook bij de financiering van MKB-kredieten wat meer ruimte komt voor niet-bankpartijen, net zoals in de hypotheekmarkt. “Met October verstrekken wij kredieten aan MKB-ers welke worden gefinancierd door zowel institutionele investeerders als particuliere investeerders.”
Wat dat betreft lijkt het financieringsmodel van October wel op dat van de regiepartijen, meent Mannaerts. “Maar het marktaandeel van alternatieve financiers is nog heel klein, in totaal zo’n 1,5%. De verschuiving in de hypotheekmarkt is interessant om te zien. Er is in onze markt wel één verschil; wij kunnen ook kredieten aanbieden als aanvulling op kredieten die door een bank zijn verstrekt. De verschuiving van het marktaandeel zal er daardoor anders uit zien.”
Dat banken minder bijdragen aan de hypotheekmarkten was enigszins voorspeld. “Eén van de oorzaken is bijvoorbeeld de invoering van de regelgeving na de Basel-akkoorden,” vertelt Chris Oosterling van MUNT. “De kapitaaleisen zijn aangescherpt voor banken, dus er is bij bepaald bankbeleid simpelweg minder ruimte voor het verstrekken van hypotheken.”
Partijen die hypotheken verstrekken met geld van institutionele beleggers en/of pensioenfondsen, hebben deze ruimte opgevuld volgens Oosterling. “Niet alleen omdat er ruimte is. Ook omdat de beleggingshorizon van institutionele beleggers en pensioenfondsen heel goed past bij de lange looptijd van hypotheken.”
Commercieel directeur Chris Oosterling, van MUNT Hypotheken zegt daarover: “Eén plus één is twee. Onze investeerders willen geld langdurig wegzetten. Hierdoor heeft MUNT hypotheken veel funding en consumenten vragen massaal naar rentevaste periodes van 15, 20, 25 en 30 jaar vast. Gevolg? Geldverstrekkers zoals MUNT groeien en banken krimpen. We zien het aantal aanvragen bijna maandelijks toenemen.”
Commercieel directeur Chris Oosterling vertelt hoe MUNT nu al de eerste maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen (verder) in de financiële problemen komen door de coronacrisis.
Door de maatregelen om het corona-virus tegen te gaan is persoonlijk contact de komende weken lastig. U doet er om die reden goed aan adviesgesprekken over hypotheken telefonisch of digitaal doorgang te laten vinden. Omarm dit keerpunt in de advisering en verken de mogelijkheden om nieuwe vormen voor het voeren van gesprekken beter te beheersen. Wij geven alvast deze 10 tips.
Restschuld is er bijna niet meer. Integendeel, ruim 80% van de woningeigenaren verwachtte voor de coronacrisis winst te maken bij de verkoop van de woning. Maar huiseigenaren zijn ineens een stuk negatiever geworden.
Al 22 jaar zit hypotheekadviseur Mark van Dongen in het vak. In maart is hij de ‘hypotheekadviseur van de maand’ en dat is niet voor niks: hij weet als geen ander hoe je nazorg op zo’n manier biedt dat klanten nooit meer bij je weggaan.