M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

26 november 2019 Leestijd ± 3minuten
M’n droomhuis heeft een asbestdak, wat nu?

Het hing al jaren in de lucht en de Tweede Kamer was al akkoord. Toch stemde de Eerste Kamer afgelopen zomer tegen een verbod op asbestdaken. “Te duur voor huiseigenaren”, aldus VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP. In plaats van het verbod, gaat de overheid huiseigenaren wel verleiden om de daken te vervangen. Wat moet je nu adviseren aan (aanstaande) woningeigenaren met een asbestdak?

Onverwoestbaar maar wel kankerverwekkend

'Asbest’ is Grieks voor ‘onverwoestbaar’. De sterke en flexibele stof was in de 19e en 20e eeuw dan ook enorm populair als bouwmateriaal. Asbest leende zich vooral goed voor het isoleren en brandveilig maken van daken van gebouwen. In de jaren ‘30 drong langzaam het besef door dat asbest stoflongen en longkanker kan veroorzaken. Toch duurde het tot 1993 voordat het gebruik van de stof in de bouw werd verboden. Op dit moment is er naar schatting nog zo’n 80 miljoen kilo asbest in de Nederlandse daken aanwezig dat verwijderd moet worden. Als het materiaal beschadigd raakt - zoals bij brand of storm - vormt het een risico voor onze gezondheid. In 2010 werd bekend dat asbest nog gevaarlijker is dan eerder werd gedacht.

Neem de verwijderkosten van asbest mee in het hypotheekadvies

In het nieuwe model taxatierapport dat sinds 1 april 2018 geldt, worden vragen gesteld over de aanwezigheid van asbest. De taxateur bepaalt vervolgens in welke mate eventuele aanwezigheid van asbest invloed heeft op de woningwaarde. In het taxatierapport vind je ook de geschatte kosten voor het verwijderen van het asbest. Ook al is een verbod van de baan; een goede hypotheekadviseur doet er verstandig aan om de kosten voor het verwijderen van het asbest mee te nemen in het advies. Die kosten kunnen flink in de papieren lopen en huizenkopers mogen deze specifieke kosten niet altijd meefinancieren.

Straks geen hypotheek meer met een asbestdak

Dat het verbod van de baan is, betekent niet dat (aanstaande) huiseigenaren hun asbestdak maar lekker kunnen laten zitten. De gevolgen reiken verder dan enkel de daling van de woningwaarde en de gevaren voor de gezondheid. Asbestdaken zijn in de toekomst namelijk niet meer te verzekeren. En met een onverzekerd dak, kun je geen hypotheek krijgen. Mede daarom kwam staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) in oktober met een nieuwe aanpak. Het Rijk heeft samen met provincies, gemeenten en banken een fonds opgericht waaruit huiseigenaren tot 2028 goedkope leningen kunnen krijgen om het asbest te laten verwijderen.

Zelf verwijderen of laten doen?

Particulieren mogen asbest tot 35m2 per perceel onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. In alle andere gevallen moet een gecertificeerd bedrijf worden ingeschakeld. Je bent altijd verplicht om de gemeente vooraf te informeren wanneer je asbest wilt verwijderen. Als de eigenaar het asbest zelf verwijdert, maakt hij of zij vanzelfsprekend geen aanspraak meer op de leningen uit het fonds. Het verwijderen of vervangen van een asbestdak wordt overigens nooit gedekt door een opstalverzekering.


Lees ook
Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?
Trends

Op zoek naar de nuance: wel of niet extra aflossen?

Het einde van het jaar nadert snel. Traditioneel gezien hét moment voor financiële instellingen en fiscalisten om hun klanten financiële eindejaarstips te geven. De tip om nog in 2019 extra af te lossen op de hypotheek, zal ook nu weer bij veel huiseigenaren op de digitale deurmat vallen. Een tip die soms beter klinkt dan dat het daadwerkelijk is.

3 tips om de WOZ-waarde te controleren
Dilemma

3 tips om de WOZ-waarde te controleren

DNB wil hogere buffers bij banken
Dilemma

DNB wil hogere buffers bij banken

De modellen van banken berekenen te weinig reserves om de klappen van een eventuele crash van de huizenmarkt op te vangen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maand bekend. Zo’n crash verwachten ze niet direct, maar toch vinden ze dat banken daarmee beter rekening moeten houden Waarom wil DNB dat? En wat merkt de consument van deze strengere eisen?

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen
Dilemma

‘Studieschuld verzwijgen’ in drie stappen

Het is een feit dat de studieschuld soms verzwegen wordt bij het afsluiten van een hypotheek. Daar kan zelfs gevangenisstraf op staan. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.