NHG-garantstelling voor duurzaamheidslening: ‘Nodeloos complex’ of juist ‘belangrijk voor lage labels’

24 juni 2024 Leestijd ± 3minuten
NHG-garantstelling voor duurzaamheidslening: ‘Nodeloos complex’ of juist ‘belangrijk voor lage labels’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Arco Kleimeer van GeldXpert en Willemijn Frankendaal van DHSA over de NHG en starterslening.  

In 2023 kozen maar liefst 46% meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten bij de aankoop van een huis. Hoe komt dit? 

Frankendaal: “Dat er meer huizen verkocht zijn met NHG in 2023 komt zeker doordat er meer huizen in het lagere segment beschikbaar zijn gekomen omdat (particuliere) verhuurders hun bezittingen hebben verkocht. Nieuwe beleggers zijn terughoudend geworden door de nieuwe regelgeving. Dus goed nieuws voor starters! Natuurlijk betekent dit wel dat er dan weer minder huurhuizen zijn, dus de totale voorraad huizen stijgt er niet mee.” 

Kleimeer: “Dat er meer mensen een hypotheek met NHG hebben genomen heeft naar mijn idee juist geen enkele relatie met de regels die beleggers zijn opgelegd. Dit is simpelweg het gevolg van de verhoogde grens van NHG en de gestegen rente in relatie tot de jaren hiervoor (met de extreem lage rente).” 

Denk jij dat het aantal verstrekte hypotheken met NHG in 2024 zal toe- of afnemen?  

Frankendaal: “De NHG grens stijgt elk jaar maar de huizenprijzen stijgen ook. Daardoor vallen er steeds minder huizen binnen de grens van NHG. Ik zie ook dat de prijzen nog steeds stijgen. Zeker nu de rente iets naar beneden gaat, is dit voor de kopers weer goed nieuws om te gaan kopen.” 

NHG zei eerder dat ze meer willen betekenen voor consumenten, bijvoorbeeld in de vorm van een garantiestelling voor leningen voor woningverduurzaming. Een goed idee? 

Kleimeer: “NHG moet zich niet gaan bezighouden met het garantstellen voor verduurzaming. Dat maakt de verstrekking nodeloos complex en schiet dan ook weer haar doel voorbij.” 

Frankendaal: “Energiebesparende leningen worden steeds belangrijker, omdat in het NHG-segment veel huizen vallen met een laag energielabel. Die moeten dus verbouwen en investeren om te verduurzamen en een beter label te krijgen, wat ook weer goed is voor de marktwaarde. Als NHG hier nog een rol in kan vervullen door middel van garantstellingen dan zal dit zeker helpen.” 

 

Zonder starterslening hebben starters kans op 3% van het totaal aantal huizen; mét starterslening stijgt dat naar 6%. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag is de woningmarkt zo oververhit, dat het gemeentebestuur vreest dat de huizenprijzen alleen maar verder stijgen met zo’n speciale regeling voor jongeren. Terecht? 

Kleimeer: “De markt voor starters is ontzettend lastig. De starterslening biedt absoluut een mogelijkheid om woningen te financieren die anders buiten bereik liggen van jongeren. Ik begrijp de reactie van de grote steden zeker. Ik heb indertijd in mijn regio al aangegeven dat deze faciliteit een prijsopdrijvend effect kan en zal hebben en helaas is dat ook uitgekomen. De oververhitting is nu een landelijk fenomeen. Iedere keer weer bedenkt de politiek lapmiddelen die op korte termijn effect genereren maar op lange termijn contra productief zijn.” 

 


Lees ook
“Een goed financieel advies kan je op den duur een tevreden hypotheekklant opleveren”
Dat ene advies

“Een goed financieel advies kan je op den duur een tevreden hypotheekklant opleveren”

Iedere adviseur kent het: een advies dat ze het meest is bijgebleven. Zelfs na vele jaren en talloze klanten, blijft dat ene advies helder op het netvlies. Deze keer vertelt Kitty Arntz van Van Bruggen Adviesgroep in Vleuten over een case waarbij een ouder echtpaar wilde gaan verkopen om te gaan huren, maar dat uiteindelijk niet deed.  

Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?
Column

Hoofdlijnenakkoord: markt met NHG aan zet?

Nu het stof rond het hoofdlijnenakkoord is neergedaald en we op weg gaan naar een nieuw regeerakkoord, is het goed om stil te staan bij wat er wel en niet wordt vermeld. Als we kijken naar de voorgestelde maatregelen rond koopwoningen is het goed te lezen dat de overheid zichzelf weer een centrale regierol toedicht. Dat moet gaan leiden tot meer bouwgrond en meer autonomie voor medeoverheden. Ook de planbatenheffing waarvan de opbrengst geïnvesteerd wordt in de woningmarkt is een goede zaak. Voeg daarbij de 1 miljard extra per jaar als woonimpuls en de 0,5 miljard voor infrastructuur; allemaal zaken die de koopwoningmarkt ten goede kunnen komen.  

Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

MUNT Hypotheken bestaat in september 10 jaar. En om dit te vieren gaan we de komende 4 weken op bezoek bij mensen die in een bijzonder monument wonen dat gefinancierd is met een MUNT Hypotheek. Ofwel: MonuMUNTen. Want als adviseur zie je zelden het resultaat van je werk, terwijl er toch genoeg financieringsaanvragen voorbijkomen waar je nieuwsgierig bent naar het eindresultaat. We trappen de serie MonuMUNTen af in Hoorn bij Tony Otterman. 

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

PVV, VVD, NSC en BBB zeggen niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt niet door iedereen toegejuicht. En dat de warmtepomp niet langer verplicht wordt, valt ook niet overal in goede aarde. We vroegen Harrie-Jan van Nunen, Mieke Pannekoek, en Romany Staring hun mening over het hoofdlijnenakkoord. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.