NHG wil risico's flexwoningen overnemen: ‘geldverstrekkers zullen sneller meebewegen’

10 september 2024 Leestijd ± 3minuten
NHG wil risico's flexwoningen overnemen: ‘geldverstrekkers zullen sneller meebewegen’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Romany Staring van Visie op Hypotheken en Verzekeringen over hypotheekgarantie op flexwoningen en kopen zonder voorbehoud van financiering. 

Er komt mogelijk ook een Nationale Hypotheekgarantie voor hypotheken van flexwoningen die ergens slechts tijdelijk mogen staan. Met de garantie wordt de restschuld overgenomen en aan de bank betaald. 

Denk je dat de garantie de huiverigheid van de banken genoeg wegneemt?  

“Ja, dat denk ik wel; omdat de garantie als eerste achtervang fungeert en dit een grote zekerheid biedt voor geldverstrekkers. Die zullen hierdoor ook sneller meebewegen en hypotheken geven, als de onzekerheid die de tijdelijkheid opleverde, wegvalt.” 

Misschien is dit wel dé uitkomst voor starters. Denk je dat veel van jouw klanten hier voor open zouden staan? 

“Jazeker, gezien het tekort aan woningen en de behoefte om een eigen plek te hebben denk ik dat dit zeker interessant kan zijn voor mijn klanten. Op deze manier kunnen zij de eerste stap op de koopmarkt zetten. 

“Ik denk dat deze flexwoningen als eerste in de Randstad zullen moeten komen, omdat daar de nood het hoogste is qua beschikbaarheid en prijs. Al moeten we de behoefte daarbuiten ook zeker niet vergeten, want ook daar wordt de behoefte steeds groter én er is vaak ook meer ruimte.” 

Een bod flink boven de vraagprijs is vaak niet genoeg om verkopers te overtuigen. Dus bieden kopers steeds vaker zonder voorbehoud van financiering om een woning te bemachtigen. Sinds kort kunnen ze zich daar ook tegen verzekeren.  

Hoe denk jij dat zo’n biedverzekering de dynamiek op de huidige woningmarkt beïnvloedt?  

“Het klinkt enorm aantrekkelijk om hier gebruik van te maken, maar naar mijn idee heeft het weinig toegevoegde waarde, omdat je op voorhand toch wel heel goed moet inventariseren dat er geen signalen zijn dat de koop niet door kan gaan. En dit is wat je toch al doet als een klant gaat bieden zonder voorbehoud van financiering.  Vooralsnog zou ik dit product niet aanbieden bij mijn klanten. Ik denk ook dat kopers hierdoor meer risico zullen durven nemen, wat de prijs weer verder zou opdrijven.” 

Vind jij dat de woningmarkt regulering nodig heeft om kopers beter te beschermen tegen het risico van bieden zonder financieringsvoorbehoud?  

“Ja! Op basis van de ontwikkelingen van de afgelopen tijd ben ik er voorstander van om de drie dagen wettelijke bedenktijd te verlengen naar bijvoorbeeld twee weken wettelijke bedenktijd. Waarbij je na het verlopen van de 3 dagen natuurlijk alleen kan ontbinden met een afwijzing van een geldverstrekker.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.