“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”

Interview met Ruud van Est en Wilbert Streefkerk
01 september 2021 Leestijd ± 3minuten
“Niets mis met de aflossingsvrije hypotheek”

 

De laatste tijd staat hij weer meer in de belangstelling: de aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2013 kunnen huizenkopers geen fiscaal voordeel meer krijgen, als ze een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en leek hij langzaam uit beeld te verdwijnen. Maar door de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt wordt deze hypotheekvorm weer ‘actueler’, zegt adviseur Ruud van Est. Zijn collega Wilbert Streefkerk vindt dat er ‘niets mis’ is met de aflossingsvrije hypotheek, al is de vraag bij hem niet groot.

Huizenkopers willen via het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek hun lasten drukken. Ze kunnen anders hun droomhuis niet betalen. “De huizenprijzen gaan natuurlijk door het dak en mensen moeten vaak veel meer bieden voor een woning. Dus ze moeten een heel hoge hypotheekschuld aangaan. Dan zie je vaak, voornamelijk in de Randstad, dat mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek”, meent Ruud van Est van Hypotheek.nl in Apeldoorn.

Heel lage rente

Als mensen kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek zien ze af van het fiscale voordeel, maar volgens Van Est is dat geen groot probleem. “Gezien de huidige rentestand betaal je momenteel weinig rente, dus heb je in principe ook weinig voordeel. De rente is geen 4 of 5% meer, zoals een paar jaar geleden. Die staat op 1 of 1,5%, afhankelijk van de rentevaste periode. De mensen maken de keuze om relatief weinig rente te betalen. Dan kan het fiscale voordeel hen gestolen worden.”

Van Est stelt dat zowel doorstromende vijftigplussers als starters interesse hebben in het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek. “Ook jongeren sluiten aflossingsvrije hypotheken. Want ook zij moeten heel veel bieden voor woningen. De prijzen zijn enorm. Om de lasten toch een stuk te drukken, kiezen ze hiervoor.”

Beter aflossen dan aflossingsvrij

Wilbert Streefkerk van Financieel Fit in Hardinxveld-Giessendam heeft een wat ander verhaal. “Er is bij ons heel weinig vraag naar aflossingsvrije hypotheken. Als een starter bij mij zou komen met de vraag of hij voor de helft een aflossingsvrije hypotheek zou kunnen krijgen, dan pareer ik dat door te zeggen dat ze beter kunnen aflossen. Zeker nu de rente zo laag is. Hij stroomt waarschijnlijk nog een paar keer door naar een volgende woning. Dan is aflossen alleen maar gunstig, omdat hij dan overwaarde opbouwt.”

Volgens Streefkerk heeft de zeer bescheiden vraag naar aflossingsvrije hypotheken waarschijnlijk te maken met de mentaliteit van de inwoners van Hardinxveld-Giessendam en omstreken. “Wij zitten hier middenin de polder en wij hebben een wat andere financiële moraal. Als mensen een auto kopen, dan rekenen ze hem direct af. Ze gaan hem niet financieren. In Rotterdam, dat 20 kilometer verderop ligt, wordt alles gefinancierd, tot aan de wasmachine toe. Die hebben meer de instelling: ik wil zo min mogelijk betalen. In de polder heerst er toch een andere mentaliteit, namelijk meer met je verstand je financiën beheren.”

Te krampachtig over aflossingsvrij

Streefkerk vindt ook dat er ‘op zich weinig aan de hand’ is met een aflossingsvrije hypotheek, zeker bij senioren. “Je bent bijvoorbeeld 50-plusser, je hebt een woning van vier ton en je wilt 100.000 euro financieren. Dan kun je met een aflossingsvrije hypotheek sinds 2013 de rente niet aftrekken. Nou prima. Wat is daar mis mee? Je zet je rente voor 20 jaar vast en dan heb je tot je 80ste lage lasten. Wat is dan het probleem?” 

Hij vindt dat er in het verleden wel wat is misgegaan, omdat er toen tot 100% van de marktwaarde aflossingsvrij kon worden geleend. “Als dan de markt met 30% corrigeert, zoals we bij de financiële crisis hebben gehad, kan er een grote restschuld ontstaan. Aflossingsvrij is nu tot 50% gemaximeerd. Als nu markt in elkaar zakt, kun je via een gedwongen verkoop nog steeds je schuld aflossen. Ik vind dat er wat te krampachtig over aflossingsvrij wordt gedaan, bijvoorbeeld vanuit de AFM.”


Lees ook
“Door de coronacrisis zijn we nu in het hele land actief”
Adviseur van de maand

“Door de coronacrisis zijn we nu in het hele land actief”

Het contact met uiteenlopende mensen en het luisteren naar hun verhalen. Dat is voor Jeroen van Lunen het mooiste aspect aan zijn vak als financieel adviseur. Van Lunen is sinds 24 jaar eigenaar van DGA Financieel Adviseurs in Den Haag en voorziet particulieren, expats en met name zelfstandigen uit de hele regio Haaglanden van advies. “Wij komen ondernemers uit de meest uiteenlopende branches tegen.”

“De relatievorm doet er niet toe, alleen duidelijke afspraken zijn belangrijk”

“De relatievorm doet er niet toe, alleen duidelijke afspraken zijn belangrijk”

Hypotheekondernemer Franca Snoeijs (gespecialiseerd in vrouwelijke ondernemers en managers) heeft gemerkt hoe de hypotheekwereld de afgelopen decennia is veranderd op het gebied van gendergelijkheid en diversiteit. Volgens haar is de tijd voorbij dat hypotheekverstrekkers er automatisch vanuit gaan dat een man de hypotheekaanvraag doet.

"Het is de dood of de gladiolen"
De Kettingvraag

"Het is de dood of de gladiolen"

Elke maand beantwoordt een hypotheekadviseur een vraag van een collega, waarna deze adviseur zelf een vraag stelt aan een andere vakgenoot. Voorwaarde: ze mogen geen directe collega’s zijn. Ninoy Gorissen weet dat vakgenoot Roger Mordang, eigenaar van Roger Mordang advies (Zuid-Limburg), druk bezig is met het uitbreiden van z’n dienstverlening. Ninoy vraagt daarom aan Roger: 

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

Webinar: Is oversluiten het nieuwe verhuizen?

De vraag naar oversluiten blijft ook dit jaar groeien. 1 op de 4 hypotheken wordt op dit moment afgesloten door oversluiters. Weet u hoe u uw oversluitende klanten het beste kunt bijstaan? Woon het interactieve webinar 'Is oversluiten het nieuwe verhuizen?' bij en blijft volledig op de hoogte. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.