Dankzij de ‘wet Hillen’ betaalden woningbezitters met een relatief lage hypotheek geen belasting over hun huis. Als het eigenwoningforfait meer is dan de hypotheekrente is het bedrag waarover moet worden betaald gelijk aan nul. Deze regeling wordt in dertig jaar afgebouwd.
Volgens het CBS maakte in 2016 ruim een vijfde van de huizenbezitters gebruik van de regeling. Dit zijn vooral vijftigplussers. Zij gaan de komende jaren dus geleidelijk meer belasting betalen over hun huis.
Geen dertig jaar maar achttien jaar renteaftrek
Maar ook steeds meer jongere huizenbezitters krijgen hiermee te maken. Dat komt allereerst door de lage hypotheekrente. “Vanaf 2013 is de rente gezakt naar 1,5 procent. Dan kom je sneller op het moment dat je ongeveer break-even speelt. Starters die een annuïtaire hypotheek hebben, krijgen daardoor geen dertig jaar renteaftrek hebben maar gemiddeld slechts achttien jaar”, legt hypotheekadviseur Jos Koets uit.
Als de prijsstijgingen worden die meegenomen, dan wordt het omslagpunt nog aanzienlijk sneller bereikt. Thomas de Leeuw, oprichter van Ikbenfrits.nl, rekent de impact uit. Een Amsterdamse starter die in 2013 een huis heeft gekocht en in 2023 de rente opnieuw vastzet op 1,5 procent, zit dan meteen al op het omslagpunt.
Kosten aflossen belichten
“De combinatie van de lage rente en het afschaffen van de wet Hillen maakt dat het veel minder gunstig is dan vroeger om schuld koste wat het kost af te bouwen”, zegt De Leeuw. “Natuurlijk is het ergens wel verstandig om snel af te lossen, maar het is ook goed om de andere kant te belichten wat aflossen eigenlijk kost.”
Het percentage waarmee het eigenwoningforfait voor de meeste huizen wordt berekend daalt de komende jaren wel. Dit jaar is het 0,6 procent, in 2023 0,45 procent. Maar Koets denkt dat er een kans is dat de overheid dit juist zal verhogen. “Het kan best dat als de overheid komende jaren geld nodig heeft ze gaan verhogen naar 0,6 of 0,7 procent. Zo zorg je ervoor dat er bijna geen renteaftrek meer is.”
Hoe hoger de waarde, hoe beter
Is het iets waar huizenkopers zelf mee bezig zijn? “Wij merken niet dat de afbouw van de wet Hillen een belangrijk onderwerp is bij onze klanten”, antwoordt Oscar Noorlag, compliance officer bij Van Bruggen Adviesgroep. Hij stelt dat de impact niet zo groot is. Bij een hypotheekvrij huis van een half miljoen zijn de extra kosten volgend jaar 10 euro meer per maand. Dit loopt op naar ongeveer 40 euro in 2030 en ruim 75 euro in 2040. “Leuk is anders, maar voor de meeste huishoudens is dat prima betaalbaar.”
Koets wijst tenslotte op de positieve kant voor woningbezitters. “Ik denk dat als je een huis koopt voor twee ton en het naderhand acht ton waard is, je behoorlijk goed zit. Ik zeg altijd maar ‘hoe hoger de waarde, hoe beter het is’.”