Een echtscheiding, daar praat je niet over

09 februari 2018 Leestijd ± 2minuten
Een echtscheiding, daar praat je niet over

Je wilt er niet bij stilstaan als je trouwt, maar de kans dat je gaat scheiden is groot. Bijna vier op de tien huwelijken gaan mis. Vreemd dat er zo weinig aandacht aan wordt besteed in een hypotheekadviesgesprek.
 

We zijn het nu bijna alweer vergeten, maar nog niet zo heel lang geleden had je een groot probleem als je in scheiding lag en je was samen in bezit van een koopwoning. Dat betekende namelijk verkopen met verlies. In de eerste helft van 2012 werden op deze manier ruim 1.500 huizen gedwongen met verlies verkocht. In 60 procent van de gevallen was een echtscheiding de onderliggende oorzaak.

Momenteel hebben woningen in veel gevallen overwaarde. Niets meer aan de hand, zou je denken. Toch wel. Een echtscheiding zadelt ook in deze topmarkt de huizenbezitter met een groot probleem op. Als je uit elkaar gaat, kun je vaak de lasten van het huis niet in je eentje dragen. Dat betekent dus verkopen en zelf op zoek gaan naar een kleinere, betaalbaardere woning. Dat eerste is in deze markt geen probleem, dat tweede wel. Je kunt op dit moment nauwelijks meer alleen een huis kopen. En huren dan? Ook dat is een probleem, want de huren op de vrije markt zijn hoog. 

Kortom, een echtscheiding is een scenario waar het intermediair een huizenkopend stel op moet wijzen. Net zoals je de mogelijkheid van arbeidsongeschiktheid en overlijden ter sprake brengt in het adviesgesprek. Toch gebeurt dit minder. Logisch, want echtscheiding is een onderwerp dat de sfeer tijdens zo’n gesprek flink verpest. Een verliefd stelletje dat bij jou komt voor financiering van hun liefdesnestje, wil het hebben over leuke dingen. Het gesprek gaat over kinderkamers, uitbreiding van de zolder met een dakkapelletje en een financiering die ruimte openlaat voor lange vakanties. Daar kom je niet snel tussendoor met de vraag: “En wat als jullie uit elkaar gaan? Heb je daarover nagedacht?” Nee, daar wil het stel niet over nadenken, want zij zijn echt van plan om voor altijd samen te blijven. Toch zou het moeten. Net als dat je nadenkt over overlijden en arbeidsongeschiktheid. Twee zaken waarvan de kans dat het de huizenkoper overkomt kleiner is dan de kans dat hij of zij gaat scheiden. Overigens vreemd dat we er nog geen product voor hebben. Tijd voor een verzekering die een kapitaal uitkeert bij echtscheiding?


Menno Luiten, commercieel directeur MUNT Hypotheken


Lees ook
'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'
Opinie

'Adviseurs kunnen meer doen om consument te helpen met risico-opslagen'

Door het (verplicht) aflossen daalt de verhouding tussen woningwaarde en hypotheekschuld. Dit betekent dat risico-opslagen op zeker moment kunnen vervallen. Veel huiseigenaren weten dit alleen niet, waardoor ze soms jaren onnodig extra rente betalen. De Consumentenbond en de VEH willen dat dit verandert en hebben hun pijlen gericht op de hypotheekaanbieders, maar ze zien ook een rol voor de hypotheekadviseur.

Erfpacht in Amsterdam en Utrecht: een vergelijking
Trends

Erfpacht in Amsterdam en Utrecht: een vergelijking

Demonstrerende huiseigenaren, roep om een referendum en een storm van media-aandacht. Het nieuwe erfpachtbeleid van Amsterdam deed vorig jaar veel stof opwaaien. Desondanks is het 1 oktober ingevoerd en kunnen Amsterdamse erfpachters nu hun canonbetalingen eeuwig afkopen of ‘vastklikken’. Minder bekend is dat ook Utrecht een nieuwe erfpachtregeling heeft.

Los je hypotheek af, of toch niet?
Column

Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'
Opinie

'Financiële planning is de toekomst, ook voor de hypotheekadviseur'

Spraken we eerder met de SEH en NVHP over hun keurmerken en visies op de hypotheekmarkt, ditmaal gaan we het gesprek aan met Rob van den Aker van de Federatie Financieel Planners (FFP). Breed financieel advies heeft de toekomst binnen de sterk digitaliserende samenleving, daar is hij van overtuigd. “De hypotheekadviseur heeft in dát opzicht nog meer dan genoeg bestaansrecht.”

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.