“De prijzen van woningen stijgen al zes jaar achtereen”, constateert Niek Hoogeveen van Taxatheek.nl, die cijfers van het CBS, Funda en de NVM combineert in zijn marktrapportages. Gemiddeld is de koopsom van huizen in een jaar tijd met 14,3 procent toegenomen. Ten opzichte van 2015 zijn woningen zelfs 61,4 procent duurder geworden.
Tegelijkertijd neemt het aantal te koop staande objecten fors af: het afgelopen kwartaal waren er minder dan 57 duizend panden beschikbaar, dat is een daling van bijna 38 procent ten opzichte van een jaar geleden. “Het aanbod is volledig verschraald”, ziet Hoogeveen. “De consument heeft bijna geen keuze meer bij de aanschaf van de woning, de markt is volledig oververhit. Daardoor is overbieden meer regel dan uitzondering geworden.”
Grote stijgingen in alle provincies
In alle provincies zijn de prijzen in een jaar tijd met meer dan tien procent gestegen. In Flevoland was de grootste stijging te zien (+16,8 procent), gevolgd door Zeeland (+15,9 procent). De prijzen stegen het minst hard in Limburg (+11,7 procent), wat ook de enige provincie is waar méér objecten te koop stonden dan een jaar terug.
Makelaarsvereniging NVM bracht eerder naar buiten dat de huizenprijzen in een jaar tijd met bijna 20 procent zijn gestegen. Er zit altijd een verschil tussen de cijfers van de NVM en het CBS: de NVM kijkt alleen naar de cijfers van de eigen leden, zo’n 69 procent van de markt. Het CBS werkt met gegevens van het Kadaster, dat de verkoop registreert op het moment dat de notaris de akte passeert. De NVM-cijfers zijn dus actueler maar niet volledig. Bovendien corrigeert het CBS corrigeert de cijfers voor de huizenvoorraad. Daardoor zijn appartementen in de grote steden, die vaker worden verkocht, oververtegenwoordigd in de NVM-cijfers.