Flinke krapte in de stad Groningen

05 februari 2020 Leestijd ± 2minuten
Flinke krapte in de stad Groningen

Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning 80 procent duurder dan in de goedkoopste provincie, Groningen. Binnen provincies zijn echter ook grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.

In twaalf maanden reizen we de twaalf provincies van Nederland af. Deze maand Groningen, de provincie met gemiddeld de laagste prijzen van Nederland, maar die met de stad Groningen ook één van de krapste woningmarkten kent.

 

Haren twee keer zo duur als Delfzijl

Hoe groot de tegenstellingen in de provincie Groningen zijn is goed te zien aan het verschil in verkoopprijs tussen de duurste en goedkoopste gemeente. In Haren kost een woning volgens het CBS gemiddeld zo’n 372.000 euro. Dat is meer dan twee keer zo veel als in Delfzijl (circa 142.000 euro). Haren ligt net ten westen van de stad Groningen. In dit deel van de provincie zijn ook de tweede en derde duurste gemeenten te vinden: Marum en Leek.

 

Woningbouw vooral in de duurste gemeenten

In deze gemeenten wordt ook het meeste gebouwd. In Haren groeide de woningvoorraad in 2018 met ongeveer 2 procent, in Leek zelfs met 3 procent. Daarentegen kromp in Delfzijl de woningvoorraad in 2018 juist met een half procent.

 

Noordoost-Groningen heeft lage prijzen

De lage prijzen in Delfzijl zijn kenmerkend voor het oosten van de provincie. Dit geldt als een krimpregio met relatief weinig economische activiteit. De beschikbaarheid van voorzieningen zoals supermarkten en banken loopt terug en gezinnen trekken weg. Daar komt de aardbevingsproblematiek nog eens bovenop.

 

De gemeenten Pekela en De Marne liggen ook dichtbij de Duitse grens en met een verkoopprijs van rond de 160.000 euro zijn ze maar iets duurder dan de woningen in Delfzijl. De drie gemeenten zijn overigens niet alleen de goedkoopste gemeenten van de provincie Groningen, maar tevens ook de drie goedkoopste gemeenten van heel Nederland.

 

In Stad Groningen kunnen kopers slechts kiezen uit anderhalve woning

De woningmarkt in de stad Groningen is dan weer een heel ander verhaal. De provinciehoofdstad heeft zelfs een van de krapste woningmarkten van het land. Volgens makelaarsvereniging NVM is de krapte nu even groot als eind jaren negentig toen de economie hard groeide en huizenprijzen door heel Nederland hard stegen.

 

Een huizenkoper kan in de stad kiezen uit circa anderhalve woning. Landelijk staan tegenover elke huizenkoper gemiddeld bijna drie woningen. De prijzen stijgen ook hard: volgens de NVM op dit moment met bijna 9 procent per jaar. De gemiddelde verkoopduur is er slechts 25 dagen, dat is nog korter dan in Amsterdam (29 dagen) en Utrecht (27 dagen).

 

Groningen mag dan de goedkoopste provincie van Nederland zijn, ook hier geldt wat in heel Nederland geldt: in de stad is de markt het meest overspannen, het buitengebied komt erachteraan.


Lees ook
‘Bij verplichte AOV minder hypotheek voor zzp’er’

‘Bij verplichte AOV minder hypotheek voor zzp’er’

Er zijn vergaande plannen om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) in te voeren voor zzp’ers. Daarnaast wordt gesproken over afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Als het zover komt, zal dit consequenties hebben voor de maximale hypotheek die zij kunnen krijgen, zegt Marcel Warnaar van het Nibud.

Gluren bij de Buren: een Spaanse hypotheek is gewoon een stuk makkelijker
Over de grens

Gluren bij de Buren: een Spaanse hypotheek is gewoon een stuk makkelijker

Wat kan Nederland qua hypotheken nog leren van andere Europese landen? Dit keer kijken we naar het Spaanse systeem van woningfinanciering: met veel minder opties, maar dat wordt gecompenseerd met andere voordelen.

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

‘Verantwoordelijkheid voor financieringsvoorbehoud steeds meer bij adviseur’

Een verlopen financieringsvoorbehoud als de hypotheek nog niet rond is, kan tot flinke financiële schade leiden. De verantwoordelijkheid hiervoor is steeds meer bij de adviseur komen te liggen, concludeert Maaike Verhoef, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners. Zij geeft zes tips om problemen met het voorbehoud op financiering te voorkomen en de klant goed te bedienen.

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen
Trends

Hypotheekrente in 2020: dit voorspellen de economen

Elk jaar wagen economen zich eraan: een voorspelling van de ontwikkeling van de (hypotheek)rente. Geen wilde gokken, maar meestal goed onderbouwde verwachtingen van experts die weten waar ze over praten. Hoewel een bekend gezegde is: ‘vraag drie economen om hun mening en je krijgt er vier’. We zetten de renteverwachting voor 2020 van de economen bij de grootste Nederlandse banken voor je op een rij.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.