Deze zomer zoomen we in op de rentevasteperiodes in andere landen in Europa. Deze keer ‘gaan’ we naar Frankrijk. Daar is een sterke voorkeur voor hypotheken met een rentevasteperiode voor de gehele looptijd.
Waar we in Nederland spreken over kortere of langere rentevasteperiodes, maar zelden over periodes voor de gehele looptijd, is dat in Frankrijk anders. Daar sluiten ze het liefst hypotheken af voor de volledige duur van de hypotheek. De gemiddelde looptijd van een hypotheek in Frankrijk is 23 jaar, zo stelde de Franse centrale bank vorig jaar vast.
“In Nederland zijn we rentevasteperiodes van vijf of tien jaar gewend. Die bieden de meeste banken in Frankrijk niet aan”, zegt Albertjan Massier. Hij is econoom en eigenaar van Hypotheek & Buitenland en begeleidt Nederlanders die over de grens een huis willen kopen.
“Fransen sluiten nu bijna alleen maar hypotheken met een rentevasteperiode van 20 tot 25 jaar af. Dat heeft voor een groot deel met de financiële cultuur van zekerheid in Frankrijk te maken. Bovendien zijn de tarieven voor deze periodes behoorlijk concurrerend. De tarieven voor 20 of 25 jaar vast liggen iets hoger dan in Nederland voor 5 of 10 jaar vast.”
Volgens Massier wordt variabel wel aangeboden, maar is deze vorm niet populair. “De variabele rente is momenteel hoger dan de rente bij een rentevasteperiode. Dus op de korte termijn niet aantrekkelijk voor de meeste huizenbezitters.”
De rentetarieven zijn de laatste jaren in Europa sterk gestegen. Dat geldt ook voor Frankrijk. Maar in Frankrijk is er ook een wettelijk renteplafond; de taux d’usure. Deze taux d’usure wordt driemaandelijks door de Bank of France vastgesteld. Met dit middel wil de centrale bank consumenten beschermen tegen woekerrentes en worden wettelijk rentestijgingen gedempt. Deze maatregel heeft Franse kredietverstrekkers wel pijn gedaan. Het duurde een tijd voordat de rentestijgingen helemaal in hun tarieven waren doorberekend.
"Franse banken hebben niet dezelfde omzetgroei en direct voordeel van hogere rentetarieven genoten als hun Europese collega's", aldus ratingbureau S&P Global Ratings in een rapport vorig jaar.
“Franse consumenten worden door hun wetgeving erg goed beschermd”, ziet Massier. “Maar in periodes met een stijgende rente schiet de wetgeving van de taux d’usure zijn doel nogal eens voorbij. De taux d’usure kan dan zo laag zijn dat het voor banken commercieel helemaal niet meer interessant is om leningen te verstrekken. En dat is dus in de jaren 2021 en 2022 ook aan de orde geweest. Gelukkig laat de rente nu eerder een dalende tendens zien en speelt de taux d’usure geen belemmerende rol meer in de Franse hypotheekmarkt.”