Rentevasteperiodes: in België is bijna alles variabel

25 juli 2024 Leestijd ± 3minuten
Rentevasteperiodes: in België is bijna alles variabel

Deze zomer nemen we rentevasteperiodes in andere landen in Europa. Allereerst trappen we af met België. Daar wordt de rente bijna altijd ‘variabel’ genoemd.  

“Op het gebied van rentevasteperiodes zijn er veel verschillen tussen Nederland en België”, vertelt Ron Weyzen, directeur van Soeverein International Financial Services in Maastricht. “Allereerst wordt de rente bij elke rentevasteperiode variabel genoemd, behalve als er een hypotheek voor de gehele looptijd wordt afgesloten. Die rente kan namelijk tijdens de looptijd door de geldverstrekkers worden aangepast. Dat kan bijvoorbeeld jaarlijks zijn, afhankelijk van de marktsituatie. Dus ook al heeft een hypotheek een 5-jarige rentevasteperiode, dan nog is de rente variabel.” 

Toch hoeven Belgische woningbezitters zich geen zorgen te maken dat de rentelasten tijdens de looptijd plotseling enorm de pan uitstijgen. “Bij hypotheken met een variabele rente zit een ‘cap’ op de stijging van de rente. Het is wettelijk bepaald dat dat rente hoogstens mag verdubbelen. Consumenten hoeven zich daardoor geen zorgen te maken als de rente op de kapitaalmarkt plotseling enorm omhooggaat.” 

Inverse rente 

Volgens Weyzen worden hypotheken met een korte rentevasteperiode, zoals één of twee jaar, niet vaak afgesloten bij onze zuiderburen. Ze zijn het minst populair. Dat heeft te maken met de hypotheekrente in België, die vaak invers is. “Dit houdt in dat de korte rente hoger is dan de lange rente. Nederland heeft soms ook een inverse rente, maar in België komt die veel vaker voor. Dat heeft te maken met het feit dat bijvoorbeeld bij een hypotheek met een rentevasteperiode van vijf jaar de rente maximaal kan verdubbelen. Dat heeft weer te maken met die cap op de stijging van de rente.” 

Belgische huizenkopers hebben gemiddeld een voorkeur voor een hypothecaire looptijd van 20 tot 25 jaar, zo stelt de Belgische financiële website Geldexpert vast. “Als reactie op de hoge vastgoedprijzen bieden de meeste banken zelfs hypotheken aan met looptijden van 30 of zelfs 40 jaar.” De site waarschuwt vervolgens ook voor veel hogere rentes bij langere looptijden. 

Heel ander landschap 

Weyzen meent dat de hypotheekmarkt in België ‘een heel ander landschap’ is dan de Nederlandse. Er zijn veel verschillen. “Zo rekent in België geen enkele aanbieder een boeterente bij het tussentijds extra aflossen of het omzetten van de hypotheek. Verder is de hypotheekrente in België zo’n driekwart procent lager dan in Nederland en financiert een Belg zijn woning nooit voor 100 procent. Hij neemt altijd een hoop geld mee.” 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.