Online reviews geven een inkijkje in de ervaringen van anderen en helpen potentiële klanten een keuze te maken. "Reviews zijn een soort digitaal keurmerk," zegt Martijn Jorritsma van het online content- en communicatiebureau Contenture. "Het geeft mensen vertrouwen dat ze met een betrouwbare, klantgerichte partij te maken hebben. Bovendien kan een adviseur zich hiermee onderscheiden van de concurrentie."
Behalve dat reviews vertrouwen opbouwen, helpen ze ook om beter vindbaar te zijn online. Zoekmachines zien reviews namelijk als een belangrijke indicatie van relevantie en autoriteit. Een profiel op Google met goede reviews vergroot de zichtbaarheid, waardoor nieuwe klanten eerder aankloppen.
Drie tips voor effectief reputatiemanagement:
1. Vraag altijd om reviews
Maak het vragen om een review onderdeel van jouw workflow. Stuur direct een verzoek om een review na een afgeronde aanvraag.
2. Reageer op elke review
Bedank voor positieve feedback en ga professioneel om met kritiek.
3. Houd je reputatie in de gaten
Volg online gesprekken over je diensten en reageer proactief.
Spreid je reviews: maximaal bereik
Om de impact van reviews te vergroten, is het slim om ze op meerdere platforms te verzamelen. Naast Google en Advieskeuze, kun je ook gebruikmaken van social media zoals LinkedIn. Daar kun je niet alleen je expertise laten zien, maar ook aanbevelingen van tevreden klanten delen. Andere bekende websites om reviews achter te laten zijn Trustoo, Trustpilot en Klantenvertellen.
“Door actief te zijn op meerdere platforms vergroot je het bereik en de kans op nieuwe klanten”, stelt Jorritsma. “Dat zorgt ervoor dat je zichtbaarder wordt, en dat klanten je ook sneller vertrouwen.”
Proactief om reviews vragen
Maar hoe kom je nu aan die positieve reviews? Wacht niet af tot klanten uit zichzelf een review achterlaten, maar vraag er actief om. Maak het vragen om reviews een vast onderdeel van je werkwijze. Stuur bijvoorbeeld na het succesvol afronden van een hypotheekaanvraag een persoonlijke e-mail, waarin de klant wordt bedankt voor het vertrouwen en gevraagt om een review.
"Veel klanten willen best een review achterlaten, vooral als ze tevreden zijn”, ziet Jorritsma. “Door ze op het juiste moment te vragen en het hen gemakkelijk te maken, krijg je veel vaker positieve reacties."
Stuur bijvoorbeeld na een gesprek een directe link naar het reviewplatform en geef een korte uitleg. Benadruk dat het niet veel tijd kost en dat de feedback helpt om de dienstverlening te verbeteren.
Tips: Een persoonlijke benadering vergroot de kans op een reactie. Spreek de klant met hun naam aan, verwijs naar specifieke momenten in jullie samenwerking en toon oprechte waardering voor hun feedback.
Reviews als marketingtool
Reviews zijn ook waardevolle content voor marketingdoeleinden. Deel positieve reviews op je eigen website, op social media en verwerk ze in brochures en andere promotiematerialen. Laat bijvoorbeeld de gemiddelde beoordeling en het aantal reviews zien. Dit geeft nieuwe klanten direct een beeld van de ervaringen van anderen.
"Reviews vertellen jouw verhaal, maar dan vanuit de klant zelf”, stelt Jorritsma. “Dat komt veel geloofwaardiger over dan wanneer je zelf zegt hoe goed je bent. Een goede review kan net dat laatste zetje geven voor een potentiële klant om de telefoon te pakken of een afspraak te maken."
Door structureel reviews te verzamelen, te analyseren en strategisch in te zetten, bouw je dus aan een sterke online reputatie als een betrouwbare en deskundige hypotheekadviseur.