Bunq gaat vanaf 2022 hypotheken aanbieden en belooft binnen 24 uur met een offerte te komen. Weliswaar alleen voor simpele NHG-hypotheken voor starters, maar toch: een snel proces. De gemiddelde doorlooptijd voor een aanvraag is 3 tot 13 werkdagen. Denk jij dat dit proces sneller kan?
Quintus: “Een aantal partijen doen dit al. We leven in een tijd waarin informatie sneller voorhanden is. Het is ook duidelijk dat daar meer vraag naar is. Waar nog een slag kan worden gemaakt om de tijd te verkorten, is de waardebepaling van de woning. Er zijn momenteel natuurlijk veel hogere prijzen, dat betekent dat er altijd een taxateur fysiek langs moet. Je merkt dat de bestaande modelrapporten daar niet tegenop kunnen.”
Maurice: “Het is afhankelijk van het moment dat je gaat meten of je binnen 24 uur een offerte kan uitbrengen. Bij een compleet dossier zou dat moeten lukken, maar dat is het enige. In de praktijk zie je dat een dossier toch nog één of twee keer heen en weer gaat. Dan kan je die belofte niet nakomen. Dat kan alleen bij overzichtelijke dossiers, als bij starters bijvoorbeeld.”
Vanaf januari gaat de hypotheekrenteaftrek - én alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning - weer een stapje omlaag, van 43 procent naar 40 procent. Is dat nog een onderwerp van gesprek bij oversluiters?
Maurice: “Het is bij mij in gesprekken altijd wel een onderwerp. Zeker als je het over hogere boetes hebt bij oversluiten. Ik moet nog zien of de renteaftrek überhaupt houdbaar is. Maar met langere rentecontracten kan het geen kwaad om een eventuele boete nog in 2021 te pakken en van de 43 procent te profiteren.”
Is er nu nog een hausse aan boete-oversluiters om binnen de normen van 2021 te vallen?
Quintus: “We zien geen toevlucht van oversluiters in de laatste maand van het jaar. Het heeft nu geen zin meer, dat station is nu gepasseerd. Bij geldverstrekkers zijn de doorlooptijden behoorlijk aan het oplopen. Alles moet meezitten, zowel bij de verstrekker als taxatie en de notaris.”
Europa legt duurzaamheidseisen op aan woningen en kantoren die ingrijpend worden gerenoveerd. In de Tweede Kamer is dit onderwerp van gesprek. Hoe kijk jij naar dit debat?
Quintus: “Vanuit Brussel wordt er wel vaker iets opgelegd, maar dat is meestal om een ijkpunt te realiseren. Dat zorgt er vaak voor dat er ontwikkelingen plaatsvinden, die anders niet van de grond komen. Nu zie je wel dat de duurzame ontwikkelingen steeds populairder en betaalbaarder worden. Bijna iedereen die verbouwt neemt bij ons het duurzame aspect mee.”
Maurice: “Ik denk dat je het als adviseur niet meer kan verkopen om het onderwerp niet te bespreken. Rechts- of linksom moet er verduurzaamd worden bij woningen. Op het moment dat een klant met zijn hypotheek bezig is, deze openbreekt of gaat verhogen, is het een must om het hierover te hebben.”