Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

21 februari 2018 Leestijd ± 1minuut
Stijgende rente zorgt niet voor minder vraag naar woningen

Als de hypotheekrente stijgt, heeft dit nauwelijks gevolgen voor de woningmarkt. Dat concluderen onderzoekers van de Amsterdam School of Real Estate. Dat is verrassend, omdat een lage rentestand wel een grote invloed heeft op de woningmarkt. Want, hoe lager de rente, hoe meer mensen kunnen lenen voor een huis. De huidige lage rente was de afgelopen jaren voor veel mensen een reden om een huis te kopen.

Een hogere rente zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. Je zou dus verwachten dat de vraag naar woningen daalt als de rente stijgt. Volgens de onderzoekers is dit nu niet het geval. Ze gaan ervan uit dat de inkomens de komende jaren stijgen, zodat hogere maandlasten geen probleem zijn.
Daarnaast is huren erg duur, waardoor mensen bij een stijgende rente niet snel voor een huurhuis zullen kiezen. Zelfs met een hogere rente betaal je nog minder voor je huis dan wanneer je zou huren. Ten slotte hoeven huizenbezitters niet bang te zijn dat hun woning onder water komt te staan als de rente stijgt. De onderzoekers denken dat een verhoging van de hypotheekrente met 1 procent leidt tot een minder harde stijging van de woningprijzen met 6 procent. De toekomst zal uitwijzen of ze gelijk hebben. 

Het hele rapport is hier te lezen.


Lees ook
Neem een ING-biertje
Column

Neem een ING-biertje

Wat is de overeenkomst tussen de horeca en de financiële sector? En, nee, dit is geen mop. Die gelijkenis is er echt. Kijk naar de overname van Makelaarsland door ING vorige week. Dat is een bekende constructie in de horeca, waar veel cafés zijn gefinancierd door bierbrouwers.

'Elke mediator zou financieel adviseur moeten zijn'
Opinie

'Elke mediator zou financieel adviseur moeten zijn'

Bij de meeste stellen die uit elkaar gaan, wil een van de twee in het huis blijven wonen. Om dat voor elkaar te krijgen, moet wel flink wat worden geregeld. Het belangrijkste is dat de hypotheek op één naam komt. Om dit in goede banen te leiden, moet de adviseur die een scheidend stel begeleidt kennis van zaken hebben. Daar schort het in de praktijk nog wel eens aan.  

Afkopen van aflosproducten is makkelijker
Opinie

Afkopen van aflosproducten is makkelijker

Vanaf vorig jaar is het veel makkelijker geworden om een aflosproduct af te kopen. Een consument moest altijd minstens vijftien of twintig jaar inleggen voor hij zijn opgebouwde vermogen kon gebruiken voor aflossing. Sinds vorig jaar zijn de regels voor deze zogenaamde ‘tijdklemmen’ flink versoepeld. Dennis van Lieshout van Freek Hypotheek in Eindhoven deelt zijn ervaring hoe consumenten op deze verandering reageren.

Los je hypotheek af, of toch niet?
Column

Los je hypotheek af, of toch niet?

Heb je geld over, los je hypotheek af. Dat was zo’n beetje de boodschap van de AFM deze week.  De toezichthouder heeft samen met ING en Florius een experiment gedaan om te zien hoe je consumenten kunt aansporen tot aflossen. Hieruit bleek onder meer dat een sms-bericht een effectief middel is om klanten een bericht over aflossen te laten openen. De klant ontvangt dat bericht dan op het moment dat zijn vakantiegeld of de eindejaarsuitkering op de rekening staat. Want, dit extraatje kan mooi worden gebruikt om je huis een beetje af te betalen.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.