Wat is het Trump-effect op de kapitaalmarkt?
De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS kwam voor vrijwel iedereen als een verrassing. Wat is zijn invloed op de kapitaalmarkt(rente)?
Oh, die rente! Hij bleef maar dalen en dalen. Af en toe zien we een kleine stijging, zoals afgelopen week. We zoomen in op de hypotheekrente. Hoe komt die tot stand? Wat zijn de belangrijkste factoren voor een stijging of daling?
De grootste factor voor een verandering in de hypotheekrente is de kapitaalmarktrente. Op de kapitaalmarkt worden langlopende kredieten verhandeld, zoals aandelen en staatsobligaties. Hoe minder inflatie, hoe meer er verhandeld wordt. En doordat het aanbod stijgt, daalt de rente. Kortom, hoe minder inflatie, hoe lager de kapitaalmarktrente en doorgaans dus ook de hypotheekrente. De hoogte van de kapitaalmarktrente is wel afhankelijk van de looptijd. Zo staan momenteel de rentes tot zeven jaar negatief voor landen als Nederland en Duitsland. Wat op dit moment nog meer speelt, zijn de brexit en het huidige ECB-beleid. Die zorgen voor onzekerheid. En dat zorgt ervoor dat de kapitaalrente bewegelijker wordt.
Het huidige ECB-beleid zorgt ervoor dat geld wegzetten bij de ECB voor banken niet aantrekkelijk is: de zogeheten depositorente die banken hiervoor krijgen is -0,4%. Banken betalen nu dus voor een soort spaarrekening bij de ECB.
Deze week zijn er al enkele verhogingen van de hypotheekrente geweest. Deze volgden op een stijging van de kapitaalmarktrente. Wat precies de oorzaak daarvan was? In elk geval het rentebesluit van de ECB. Elke zes weken wordt die opnieuw bepaald. En dat zorgt nu eenmaal altijd voor wat spanning.
*In de getoonde grafiek wordt een 7-jaars kapitaalmarktrente afgezet tegen een 10-jaars hypotheekrente omdat een hypotheek met 10 jaar rvp gemiddeld 7 jaar loopt.
De verkiezing van Donald Trump tot president van de VS kwam voor vrijwel iedereen als een verrassing. Wat is zijn invloed op de kapitaalmarkt(rente)?
Begin november 2016 steeg de kapitaalmarktrente met 0,3 procent. Je zou verwachten dat hypotheekverstrekkers de hypotheekrente met hetzelfde percentage zouden laten stijgen. Dat gold wel voor een aantal regiepartijen, maar de drie grootbanken verhoogden slechts met 0,1 procent. Pas eind december steeg de hypotheekrente verder. Waarop baseren de banken hun keuze om verhoging van de kapitaalmarktrente niet (direct) te volgen? Dat vertelt Joppe Smit, senior manager bij IG&H Consulting & Interim.
Het gefaseerd afschaffen van de Wet Hillen houdt de gemoederen behoorlijk bezig. In Den Haag heeft de politiek er zijn handen vol aan, met oppositiepartijen PVV en 50Plus die fel protesteren tegen de afschaf, maar ook in hypotheekland klinken er kritische geluiden door. Wat vinden de adviseurs van de voorgenomen maatregel? We vroegen het aan Tony de Jong van HypotheekCompany Zaanstad, Andre van Luijk van Woonvisie Hypotheken en Verzekeringen en Martin Hagedoorn van CMIS Group.
MUNT is opgericht in 2014. In mijn team werd een tabel rondgestuurd van de rentes in ons oprichtingsjaar. Inmiddels zijn we bijna weer terug op deze niveaus. De daling van de rente die toen is ingezet is in minder dan 6 maanden bijna helemaal teruggedraaid. Van ongeveer 1.5% hypotheekrente aan het begin van het jaar naar bijna 4% in juni. Ongekend!