Stijging woningprijzen 15% ‘ongekend’

15 april 2021 Leestijd ± 2minuten
Stijging woningprijzen 15% ‘ongekend’

De woningprijzen lagen afgelopen kwartaal vijftien procent hoger dan een jaar geleden. Dat is de laatste twintig jaar niet meer voorgekomen, zo meldt makelaarsvereniging NVM in haar kwartaalrapport. Vooral vrijstaande huizen namen in waarde toe.

De gemiddelde verkoopprijs staat nu op €385.000. Buiten de Randstad noteerde de NVM stijgingen van ruim 20%. In de grote steden steeg de waarde van huizen tussen de 14% en 16%. In Amsterdam namen woningen ‘slechts’ 7% in waarde toe. Dat is nog steeds fors, maar de laagste prijsstijging van het land. De prijzen zijn in de hoofdstad al zo hoog dat er weinig ruimte meer is. 

NVM-voorzitter Onno Hoes noemt het ‘ongekend’ wat er op de huizenmarkt aan de hand is. “De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaal-economische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog.” Hoes roept een volgend kabinet op snel extra huizen te bouwen. “De nood is hoog.”

Ook Arjen Gielen, voorzitter van de raad van bestuur van NHG, maakt zich zorgen. Hij noemt de huidige situatie pijnlijk. “De toenemende woningprijzen leiden tot enorme ongelijkheid op meerdere fronten. Grote groepen kunnen zich een plaats op de woningmarkt niet veroorloven. Daardoor wordt de tweedeling versterkt tussen wie nu een koophuis heeft en wie dat niet heeft. Dat creëert een fundamentele schifting tussen jong en oud.” 

Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden circa 17.500 woningen te koop, 42% minder vergeleken met een jaar geleden. Dat is het laagste niveau sinds de NVM in 1995 begon met het bijhouden van dit aanbod. Er zijn 6,8% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020, het laagste aantal sinds 2015. De tijd dat een huis te koop staat, daalde flink, van 134 dagen een jaar geleden naar 97 dagen nu. Ruim zes op de tien woningen wordt volgens de NVM boven de vraagprijs verkocht.


Lees ook
1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen
Cijfers & onderzoeken

1,6 miljoen ‘zombiebanen’ verdwijnen, daar zitten ook hypotheekadviseurs tussen

In Nederland komen 1,6 miljoen banen onder druk te staan door verdergaande digitalisering van de arbeidsmarkt. Accountantskantoor PwC voorspelt dat automatisering op grote schaal menskracht vervangt, van administratieve krachten tot adviseurs. 

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?
Vraag het Chris

Is bieden zonder voorbehoud van financiering slim?

Bijna een derde van de huizenkopers brengt tegenwoordig een bod uit zonder voorbehoud van financiering, constateert commercieel directeur van MUNT Hypotheken Chris Oosterling. Is dat een goede ontwikkeling?

Zijn hindernissen wel zo hoog voor zzp’ers?
Opinie

Zijn hindernissen wel zo hoog voor zzp’ers?

Zzp’ers stuiten op hindernis na hindernis bij het aanvragen van een hypotheek, zo stelt de Consumentenbond. Het idee leeft dat er voor zzp’ers en flexwerkers niets mogelijk is, maar dat is dat wel terecht?

De drie grootste struikelblokken bij scheiden
Trends

De drie grootste struikelblokken bij scheiden

Er zijn mensen die makkelijker afkomen van hun ex-partner dan van hun hypotheek. Ook al zijn mensen gescheiden van tafel en bed, financiële verplichtingen kunnen de exen veel langer dan gewenst aan elkaar verbinden. Wat zijn hierbij de grootste struikelblokken?

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.