Traditionele hypotheekverstrekker verliest marktaandeel

12 maart 2016 Leestijd ± 1minuut
Traditionele hypotheekverstrekker verliest marktaandeel

Grootbanken staan onder druk en nieuwe partijen winnen terrein op de hypotheekmarkt. Uit nieuwe omzetcijfers blijkt dat het gezamenlijke marktaandeel van Rabobank, ABN Amro en ING Groep in 2016 voor het eerst onder de 50 procent is gedoken.

Om precies te zijn dook het gezamenlijke marktaandeel van de top-drie grootbanken in het derde kwartaal van 2015 voor het eerst onder de vijftig procent. In het vierde kwartaal zette deze trend zich door en daalde het aandeel verder naar 48 procent van de markt. Dit is duidelijk geworden in de meest recente Hypotheekupdate van IG&H Consulting.

Precies tegengesteld aan deze beweging is de stijging van het marktaandeel van verzekeraars en pensioenfondsen. Hun aandeel steeg vorig jaar met 10 procent tot 36 procent. Regiepartijen, die hypotheken structureren voor met name pensioenfondsen, zijn onderdeel van deze groep. MUNT Hypotheken behoorde de afgelopen kwartalen steevast tot de grootste stijgers onder de regiepartijen. Deze groep hypotheekaanbieders ontwikkelt zich snel en zal in 2016 naar verwachting een nog groter marktaandeel behalen als gevolg van nieuwe toetreders en toegenomen mandaten bij al actieve regiepartijen.


Lees ook
Hypotheek? Niet nodig!
Trends

Hypotheek? Niet nodig!

Een kwart van de huizen in Amsterdam wordt gekocht zonder een hypotheek. In heel Nederland ligt dat aantal op zes procent. Een forse stijging ten opzichte van 2008, toen de percentages respectievelijk op elf en acht procent lagen. En als consumenten wel een hypotheek nemen, dan brengen ze een steeds hoger bedrag aan eigen geld in. Financieel adviseurs Ritchie Wustenhoff van Consilium en Ronald Bieger van Kredieter over deze ontwikkeling.

Welke hypotheekevents mag je niet missen?

Welke hypotheekevents mag je niet missen?

Nu 2016 ten einde loopt, is het goed alvast vooruit te kijken. Welke (hypotheek)events staan er op de planning, en waarom zou je daarheen moeten? Een overzicht.

Wat gebeurt er met een klacht bij MUNT Hypotheken?

Wat gebeurt er met een klacht bij MUNT Hypotheken?

MUNT Hypotheken doet er alles aan om het beste proces van Nederland te hebben. Niet voor niets werd het bedrijf voor het tweede jaar op rij door vakgenoten verkozen tot beste hypotheekverstrekker van het jaar. Maar, bij een organisatie met 35.000 klanten, zijn er soms ook wel eens mensen die ontevreden zijn. Zij komen terecht bij Martine van der Horst. Hoe gaat MUNT Hypotheken om met klachten?

De hypotheekmarkt volgens Roel Littooij (John P. de Wit)

De hypotheekmarkt volgens Roel Littooij (John P. de Wit)

Snelheid en lead generation zijn niet aan assurantiebureau John P. de Wit besteed. Het draait er om informatievoorziening en duurzame relaties. Adviseur Roel Littooij kent het klappen van de zweep en vertelt over het reilen en zeilen van het adviseurswezen in zijn regio.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.