Uitzender Randstad wil kennis perspectiefverklaring gebruiken voor andere flexwerkers

24 juli 2018 Leestijd ± 3minuten
Uitzender Randstad wil kennis perspectiefverklaring gebruiken voor andere flexwerkers

Met een perspectiefverklaring kunnen uitzendkrachten een hypotheek krijgen. Het aantal hypotheekverstrekkers dat de verklaring accepteert groeit. Randstad was een paar jaar geleden de initiatiefnemer. Sinds 2014 zijn ongeveer 2200 perspectiefverklaringen afgegeven, vertelt woordvoerder Suzan Bloemscheer. De uitzender wil de kennis die hierbij is opgedaan graag inzetten om andere groepen flexwerkers te helpen bij de aanvraag van een hypotheek.

Hoe krijgt een uitzendkracht een perspectiefverklaring?

“We baseren ons hierbij op een aantal elementen. Allereerst doen we een persoonlijkheidstest die kijkt naar doelgerichtheid, ontwikkelingsgerichtheid, sociabiliteit, veranderingsgerichtheid en hoe iemand met werkdruk omgaat. Daarna doen we een arbeidsmarktscan om in te schatten hoe waardevol iemand is op de arbeidsmarkt. Ten slotte is er een persoonlijk gesprek. Dat gaat over flexibiliteit, zoals de bereidheid om te reizen, of om iets meer uren te gaan werken. We brengen alles op de perspectiefverklaring bij elkaar. Daarmee kan iemand dan naar een hypotheekverstrekker.”

Is het doel te bepalen of het inkomen bestendig is?

“Het inkomen, maar ook de baan en of de toekomstige salariseis overeenkomt met wat iemand zou kunnen verdienen. Als iemand denkt ‘ik ga in de toekomst twee keer zoveel verdienen’ en op basis van dat inkomen een huis wil kopen, dan zullen wij het advies geven dat dit niet passend of niet realistisch is.”

Op welk punt in het aankoopproces vragen mensen de perspectiefverklaring aan?

“Dat is vaak al voor ze op zoek gaan naar een huis. Dat doen ze om te kijken of ze überhaupt een perspectiefverklaring kunnen krijgen. Daarna blijkt vaak dat het zoeken naar een huis langer duurt dan verwacht. De perspectiefverklaring is maar een half jaar geldig, dus dat betekent dat ze vaak een nieuwe aanvraag moeten doen.”

Krijgt iedereen die ‘m aanvraagt een perspectiefverklaring?

“Heel sporadisch komt het voor dat we geen perspectief zien, dat is in zo’n vijf procent van de gevallen. Tot en met juni van dit jaar zijn er bijna 3500 perspectiefverklaringen aangevraagd, waarvan we er uiteindelijk 2200 hebben uitgegeven. Als je kijkt naar de redenen waarom ze niet zijn verstrekt, dan is het voor een deel dat mensen nog geen jaar bij ons werkten, of dat ze niet alle documenten hebben aangeleverd.”

Bieden branchegenoten dezelfde mogelijkheid?

“Ja, vorig jaar is de Stichting Perspectiefverklaring opgericht, waardoor er nu een onafhankelijke certificering is. Uitzendbureaus kunnen de perspectiefverklaring nu gaan aanbieden al ze gecertificeerd zijn. Wij hebben als marktleider wel de hoogste aantallen. Omdat we de initiatiefnemer zijn, is het bij ons ook al wijder verspreid en bekend. Het is wel altijd onze doelstelling geweest om dit niet alleen voor onze eigen uitzendkrachten te ontwikkelen, maar voor iedereen die als uitzendkracht werkt en wie weet in de toekomst ook voor alle flexwerkers in Nederland.”

Welke doelgroepen gaat het dan om?

“Bijvoorbeeld mensen die met een contract voor bepaalde tijd bij een bedrijf werken. Uit de perspectiefverklaring is een ander product voortgekomen: de arbeidsmarktwaardescan. Die scan kunnen alle werknemers in Nederland gebruiken. Daarmee kijken we naar het perspectief dat mensen hebben. Dat kunnen we uitbreiden.”


Lees ook
"CPO is zeer interessante optie voor starters"
Opinie

"CPO is zeer interessante optie voor starters"

De huizenprijzen blijven fors stijgen. Deze week maakt de NVM bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een huis is gestegen naar een recordniveau van 288.000 euro. Dat maakt het voor starters niet meer realistisch om een bestaande woning te vinden. Wellicht is nieuwbouw met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) voor hen wél een optie. Eigenaar Jan Walrecht van BIEB bouwen in eigen beheer vertelt wat CPO precies is en in hoeverre het een oplossing kan zijn voor starters.

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin
Trends

Oudere die vooruit denkt, maakt plaats voor gezin

Er is een groot te tekort aan eengezinswoningen, terwijl veel senioren van wie de kinderen allang uit huis zijn nog zo’n woning hebben. Als zij verleid zouden kunnen worden om hun woning te verkopen, zou er plaats komen voor meer jonge gezinnen. De vraag is alleen hoe?

De woningmarkt in...Flevoland

De woningmarkt in...Flevoland

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Flevoland.

De woningmarkt op... Texel

De woningmarkt op... Texel

Dé Nederlandse woningmarkt bestaat niet. Er zijn grote verschillen tussen provincies, gemeenten en zelfs binnen gemeenten. Daarnaast is er natuurlijk de tegenstelling tussen de grote steden en het landelijk gebied. Kop-Munt brengt deze verschillen in kaart. In twaalf weken reizen we kriskras het hele land door. Deze week: Texel.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.