Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

17 mei 2024 Leestijd ± 5minuten
Van ‘gemiste kans’ tot ‘rust in de markt’ – wat zijn de gevolgen van het hoofdlijnenakkoord voor de hypotheekbranche?

PVV, VVD, NSC en BBB zeggen niet te tornen aan de hypotheekrenteaftrek. Dat wordt niet door iedereen toegejuicht. En dat de warmtepomp niet langer verplicht wordt, valt ook niet overal in goede aarde. We vroegen Harrie-Jan van Nunen, Mieke Pannekoek, en Romany Staring hun mening over het hoofdlijnenakkoord. 

Wat is je eerste indruk van het hoofdlijnenakkoord? 

Harrie-Jan van Nunen, directeur Product en Innovatie Hypotheken, Veldsink Groep: “Wat me opvalt, is dat de betutteling die de afgelopen jaren is ingezet, wordt teruggedraaid. Dit geeft het gevoel van 'vroeger was alles beter'. Of dat echt overal een vooruitgang is, is de vraag. Een voorbeeld: de verplichting van de warmtepomp laten vervallen; er zal toch in het kader van verduurzaming iets gedaan moeten worden. Wat ook opvalt: er is meer oog voor het gebied buiten de Randstad. Betere bereikbaarheid met de auto en het OV maakt het voor mensen makkelijker om elders te gaan wonen. Dit leidt tot een meer gelijke woondruk.”  

Romany Staring, hypotheekadviseur bij Visie op Hypotheken & Verzekeringen: “Ik denk dat dit akkoord wat rust gaat geven, en dat is precies wat wij nu nodig hebben. Even op adem kunnen komen met zijn allen, zonder dat wij met allemaal verandering te maken krijgen op de woningmarkt. Daardoor haal je ook last weg bij (potentiële) woningeigenaren, die al met veel druk te maken hebben.” 

De hypotheekrenteaftrek wordt bijvoorbeeld met rust gelaten. Een goede ontwikkeling? 

Mieke Pannekoek, hypotheekadviseur Financieel Fit Boxmeer: “Het is een goed signaal. Als je nu aan de hypotheekrenteaftrek gaat tornen, veroorzaak je onrust op de woningmarkt. Dit schrikt mensen af, terwijl er al een ontzettend woningtekort is.”  

Romany Staring: “Helemaal mee eens. Je kunt niet zomaar ineens de regels veranderen. Hypotheekrenteaftrek is in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken een huis te kopen. Vanaf 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek al afgebouwd en het lijkt mij beter voor alle huiseigenaren als dit op deze manier wordt voortgezet.”  

Harrie-Jan van Nunen: “Er worden geen wijzigingen voorgesteld in de fiscale positie om onzekerheid in de woningmarkt tegen te gaan. Is hiervan dan nu sprake? Ik vind het echt een gemiste kans om de eigen woningregeling niet aan te passen. Dit voelt echt als hang naar het verleden. Terwijl de eigen woningregeling nu onnodig complex is en voor de meeste mensen onbegrijpelijk. Ook voor de Belastingdienst zelf – die krijgen een groot probleem als de renteaftrek voor veel mensen afloopt in 2031.” 

Jaarlijks 100.000 woningen erbij blijft het doel. Gaat dat helpen? 

Mieke Pannekoek: “Je kunt het plan wel hebben om zoveel woning te bouwen, maar dan moet het ook wel uitgevoerd worden. Ze geven aan dat de bouw wordt versneld door meer grond beschikbaar te stellen. In de praktijk zie ik dat er voldoende welwillende verkopers zijn van grond, maar het duurt lang voordat een bouwplan bij de gemeente is goedgekeurd. Misschien ook doordat er te weinig mensen in het ambtelijk apparaat zitten? Ik ben dan vooral benieuwd hoe dit gaat verlopen als de coalitie wil bezuinigen op ambtenaren.” 

Harrie-Jan van Nunen: “Er is veel kritiek geweest op de plannen van De Jonge – die waren onrealistisch, niet haalbaar – maar dit lijkt een voortzetting van zijn beleid. Hoe die woningen gebouwd moeten worden, is nog steeds onduidelijk. Minder regels, sneller grond beschikbaar stellen, dat klinkt mooi. Maar er is ook nog iets als handjes en materiaal en de problematieken van gas, elektriciteitscapaciteit enzovoorts. Bij nieuwbouw moet een fors deel bestemd zijn voor sociale woningbouw. Dit drijft de prijs op voor niet-sociale woningbouw.” 

De verplichting een warmtepomp te installeren bij het vervangen van een cv-ketel per 2026 vervalt. Is dat een opluchting? 

Romany Staring: “Ik vind het een goed idee dat het voorlopig even van de baan is, net als de labelsprong. Je vraagt anders wel veel van mensen, zeker met een woningmarkt die overspannen is. We zijn al heel goed bezig want er wordt al veel gedaan op gebied van verduurzaming.” 

Harrie-Jan van Nunen: “Het afschaffen van verplichte maatregelen (warmtepomp en verplichte labelsprong) vind ik een goede ontwikkeling. Er moet wel oog zijn en blijven voor hoe de transitie dan gemaakt gaat worden. Het is onduidelijk welke maatregelen er worden genomen om consumenten te stimuleren om te verduurzamen.” 

Gebouwen herbestemmen, andere woonvormen – zijn dat ideeën om de woningmarkt vlot te trekken? 

Harrie-Jan van Nunen: “Ja. Herbestemming van gebouwen, optopping en opsplitsing, familiewonen – dat zijn allemaal goede ontwikkelingen. Hier ligt wel een uitdaging voor de hypotheekbranche. Hoe te financieren? Dit geldt ook voor het gedogen van recreatiewoningen voor permanente bewoning. Dan is er coöperatief wonen, is dat de nieuwe ontwikkeling in Nederland? Voor mij is onduidelijk of dit echt leidt tot goedkoper wonen en tot meer mogelijkheden en woonruimtes. Financiering van een lidmaatschapsrecht in een coöperatie is hypothecair niet mogelijk. Niet kunnen financieren is dus een rem op de ontwikkeling. Dat huurders hun sociale huurwoning kunnen kopen (hopelijk tegen een lagere prijs dan de marktwaarde) is ook een goede ontwikkeling, maar verruimt niet de woningvoorraad.” 

Er komt een 'belasting op onbebouwde grond met een woonfunctie'. Bijvoorbeeld een 'gemaximeerde planbatenheffing'; of een 'vergelijkbaar systeem'.  Dat onderwerp is terug in de politiek na jaren in de taboesfeer. Hoe kijk jij hiernaar?    

Romany Staring: “Ik vind het een hele lastige vraag. Want voor diegene die daarmee te maken krijgen, is het een teleurstelling als je over de grond belasting moet betalen. De belasting wordt dan wel voor iets zinvols ingezet, maar daar heeft de grondeigenaar eigenlijk niet direct veel baat aan. Ik vraag mij af of wij hiermee het doel gaan bereiken.” 

Harrie-Jan van Nunen: “De planbatenheffing wordt nu ook al toegepast, bijvoorbeeld in de Rood voor Groen-regeling. Dat de opbrengst hiervan gebruikt wordt voor woningbouw is goed, al was dat altijd al de bedoeling van dit soort heffingen. Nu wordt het specifiek en volledig besteed aan betaalbare huur- en koopwoningen, al is de vraag wat daar precies onder gaat vallen.”  

 


Lees ook
De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector
Column

De meeste beleggers zijn een beetje saai – dat is goed voor de hypotheeksector

Beleggen lijkt een heel dynamische wereld als je dagelijks RTLZ of the Wolf of Wallstreet bekijkt. De realiteit stelt echter teleur. De meeste grote beleggers van deze wereld zijn langetermijnbeleggers. Oftewel: ze zijn een beetje saai en gaan vooral rustig door met hun langetermijninvesteringsplan, ook als dat op de korte termijn niet altijd het meest optimaal is.  

“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

“Er zijn überhaupt te weinig woningen, laten we niet richten op één specifieke doelgroep”

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Mieke Pannekoek van Financieel Fit Boxmeer over het terugbetalen van huurinkomsten door verhuurders, de achtergebleven nieuwbouw van seniorenwoningen en de nieuwe groene hypotheekregels. 

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit
Column

We zoeken iemand met een 9-tot-5-mentaliteit

Wij zoeken werknemers die graag binnen kantoortijden hun werkzaamheden doen. Want ik vertel het je alvast, van 9 tot 5 werken is straks weer hot! 

Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?
Dilemma

Hypotheekrente: 10 of 20 jaar vast?

Toen de rentes extreem laag stonden, waren rentevasteperiodes 20 en 30 jaar populair. Kortere rentes zijn nu weer een tijdje in beeld, maar 20 jaar vast maakt een comeback. Samen met Anouk Roest, eigenaar van Anouk Roest Hypotheekadvies, bespreken we de keus tussen 10 en 20 jaar vast.  

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.