‘Verduurzaming heeft hier minder prioriteit: de Randstad en de rest van het land zijn twee verschillende werelden’

10 juni 2024 Leestijd ± 3minuten
‘Verduurzaming heeft hier minder prioriteit: de Randstad en de rest van het land zijn twee verschillende werelden’

Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Jos Thewissen van Thewissen Financieel Advies en Makelaardij uit Meerssen over afdankertjes op de huizenmarkt, overwaarde, doorstromers en verduurzaming.  

De schaarste op de huizenmarkt heeft tot gevolg dat de ‘afdankertjes’, waar veel mis mee is, steeds populairder worden. Merken jullie dit ook in de praktijk? 

“In het zuiden merken we dit nog helemaal niet. Mensen kijken steevast de andere kant op bij opknappers! We hebben het harstikke druk, maar huizen met een mankement? Daar wordt van weg gekeken en die staan lang te koop. Voor de echte opknappers zijn wel liefhebbers, maar de zogenaamde afdankertjes niet. Het is toch een ander verhaal buiten de Randstad, waar de nood groter is. Waarschijnlijk hebben wij daar over 3 à 4 maanden ook mee te maken.” 

 

Doorstromers kunnen mooi gebruikmaken van de toegenomen overwaarde. Hebben starters daar last van? En profiteren makelaars vooral van de hogere prijzen? 

“Doorstromers maken inderdaad mooi gebruik van hun overwaarde en duwen starters weg. Die hebben immers geen ton overwaarde. Ik merk vooral ook dat de doorstroom van groot naar klein stagneert. Niet iedereen stroomt door; velen gaan verbouwen. Er zijn namelijk geen seniorenwoningen, er wordt te weinig gebouwd voor diegenen die graag plaatsmaken voor starters door te verhuizen naar een bungalow of appartement. Daardoor zit de woningmarkt vast en dat drijft de prijzen op. De makelaar heeft het druk, maar is zeker niet de profiteur hoor, daar is het percentage dat zij krijgen niet hoog genoeg voor. En hier in het zuiden zijn ook nog steeds veel huizen die moeilijk verkopen.” 

 

Hoe zit het met de verduurzaming in jouw markt? Twee derde van de particuliere vastgoedbeleggers blijkt bijvoorbeeld niet van plan om geld te steken in de verduurzaming van hun panden.  

“De Randstad en de rest van het land zijn twee verschillende werelden. Verduurzaming heeft hier minder prioriteit, al leeft het wel omdat de overheid en geldverstrekkers er druk op leggen. Banken krijgen problemen als ze te veel ‘lage labels’ in hun portefeuille hebben. Maar verduurzamen kost zo veel geld. Een bestaande woning ombouwen kost een vermogen. Als je dat geld niet hebt, dan kun je het beter niet doen. Intussen worden maatregelen zoals de warmtepomp weer teruggedraaid; ik merk dat mensen daarom liever even afwachten of bijvoorbeeld isoleren in plaats van investeren in zoiets groots. Wat betreft vastgoedbeleggers: die worden al van alle kanten bestookt met maatregelen. Als je hen zo beperkt, dan kun je niet verwachten dat ze tegelijkertijd wel gaan investeren in verduurzaming.”  


Lees ook
Grote groei van inbreng overwaarde en eigen vermogen door doorstromers: ‘Kan nog flink stijgen’

Grote groei van inbreng overwaarde en eigen vermogen door doorstromers: ‘Kan nog flink stijgen’

Vorige maand werd ruim een derde van de gemiddelde aankoopsom in Nederland gefinancierd met overwaarde en eigen middelen. Nooit eerder was dit bedrag zo groot: 211.000 euro. Adviseur Kees Gielen voorspelt dat dit over een jaar nog zeventigduizend euro hoger kan liggen. 

De aflossingsvrije hypotheek: nog steeds een verstandige keuze?
Dilemma

De aflossingsvrije hypotheek: nog steeds een verstandige keuze?

Een deels aflossingsvrije hypotheek kan goed in het financiële plaatje passen van een klant. Zeker wanneer de klant nog onder het overgangsrecht valt voor aflossingsvrije hypotheken en recht heeft op hypotheekrenteaftrek. Met Ineke Alkema van All In Financial uit Groningen bespreken we de voor- en nadelen. 

“Menselijke maat is zoekgeraakt door strenge regelgeving”
Dat ene advies

“Menselijke maat is zoekgeraakt door strenge regelgeving”

Iedere adviseur kent het: een advies dat ze het meest is bijgebleven. Zelf na vele jaren en talloze klanten, blijft dat ene advies helder op het netvlies. Deze keer vertelt Ronald Haan van Ronald. makelaar – hypotheekadviseur over die keer dat hij een stel kon helpen aan een hypotheek ondanks een registratie bij het BKR. 

Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

Van vervallen rijksmonument naar prachtige gezinswoning

MUNT Hypotheken bestaat in september 10 jaar. En om dit te vieren gaan we de komende 4 weken op bezoek bij mensen die in een bijzonder monument wonen dat gefinancierd is met een MUNT Hypotheek. Ofwel: MonuMUNTen. Want als adviseur zie je zelden het resultaat van je werk, terwijl er toch genoeg financieringsaanvragen voorbijkomen waar je nieuwsgierig bent naar het eindresultaat. We trappen de serie MonuMUNTen af in Hoorn bij Tony Otterman. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.