Stroperige procedures
Makelaars in Groningen trokken eind vorige maand aan de bel. Door het verplichte thuiswerken zouden procedures bij gemeenten stroperig verlopen en zou de nieuwbouw stagneren.
Elize Lantink van de Vereniging Nederlandse Gemeenten bevestigt dat er in het begin van de coronacrisis in sommige gemeenten sprake was van vertraging van bouwplannen. “Dat kwam doordat de afgifte van vergunningen door het thuiswerken aanvankelijk niet in elke gemeente mogelijk was of moeilijker was. Ook het in procedure brengen van bestemmingsplannen liep vertraging op doordat inspraakavonden en de fysieke terinzagelegging van plannen niet langer konden."
Vergunningverlening in crisis op peil
Inmiddels hebben gemeenten echter geleerd daarmee om te gaan, gaat ze verder. “De vergunningafgifte was na één of twee maanden overal weer op orde. Voor inspraak en participatie zijn alternatieve methoden, waardoor ook dit niet meer tot vertraging hoeft te leiden.”
De meest recente cijfers over de uitgifte van bouwvergunningen laten zien dat de verlening van vergunningen tijdens de crisis inderdaad op peil is gebleven. Volgens het CBS werden in Nederland van maart tot en met juni 3.267 vergunningen verstrekt voor nieuwbouw. Dat was ongeveer evenveel als in dezelfde maanden in 2019.
Woningbouw dreigt toch stil te vallen
Directeur Jacolien Eijer-de Jong van Koninklijke NLingenieurs ziet ook dat gemeenten snel stappen hebben gemaakt met de digitalisering. “Dat was vooral nodig voor inspraakprocedures. Die gebeurden grotendeels offline waardoor de vergunningverlening soms stagneerde bij gemeenten. Digitale inspraakprocedures zijn nu zeker versneld doorgevoerd.”
“Door een combinatie van de stikstofproblematiek en corona dreigt de woningbouw toch stil te vallen”, zegt ze desondanks. Dat dit inderdaad dreigt te gebeuren is te zien aan de cijfers over de verlening van vergunningen in 2019.
Volgens het CBS is die namelijk flink ingezakt. Er werden vorig jaar voor ongeveer 57.000 nieuwbouwwoningen vergunningen verstrekt. Dat was een vijfde minder dan een jaar eerder. Daardoor is een terugval in de woningbouw al min of meer onvermijdelijk.
90.000 nieuwbouwwoningen per jaar
Koninklijke NLingenieurs heeft in de zomer met een aantal andere brancheorganisaties voor onder meer de bouw en projectontwikkeling al een pleidooi gehouden voor het op peil houden van de woningbouw. Deze partijen die zich de woningbouwalliantie noemen, schatten dat er ongeveer 300.000 woningen tekort komen. Ze pleitten er daarom voor om de productie op te voeren naar 90.000 nieuwe woningen per jaar.
De woningbouw is de coronacrisis tot nu toe goed doorgekomen. De vergunningverlening is overeind gebleven. Tegelijk was de vergunningverlening vorig jaar al ingezakt naar een lager niveau en is die op dit lage niveau blijven hangen. Voor het oplossen van het woningtekort lijkt dat niveau van minder dan 60.000 vergunningen per jaar niet genoeg.