Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

14 april 2017 Leestijd ± 4minuten
Vijf tips om waarde toe te voegen aan een huis

Investeren in een huis kost geld, maar kan ook veel opleveren. De meerderheid van de consumenten koopt immers graag een huis dat af is. De juiste verbouwing of renovatie kan huiseigenaren veel opleveren. Lees hier welke vijf waardevolle tips je als hypotheekadviseur aan toekomstige of huidige huiseigenaren meegeeft. Deze tips vergroten de meerwaarde van een huis, hebben invloed op de verkoop van het pand en de hoogte van de eventuele (oversluit)hypotheek.

       1. Vergroot het aantal vierkante meters

Een aanbouw of uitbouw vergroot het aantal vierkante meters van het huis. Hoe meer vierkante meters hoe meer het huis waard is. Het soort uitbouw of aanbouw heeft uiteraard invloed op de meerwaarde die het oplevert. Vanzelfsprekend levert een nieuwe kelder minder op dan een nieuwe woonkeuken met daglicht.“Bij nieuwkoop adviseer ik kopers een uitbouw,” zegt Willem Jansen van makelaarskantoor Het Waare Huis in Rosmalen. ”De uitbouw zie ik het liefste tegelijk met de bouw gerealiseerd. Dat zie je terug in de afwerking en drukt de eveneens de realisatiekosten.” Bij het uitbouwen van een bestaande woning komt meer werk kijken, maar ook dan verdient de huiseigenaar meer dan zijn geïnvesteerde geld terug. Jaap van Veen is het met Jansen eens: “In Amsterdam levert elke vierkante meter riant meer geld op. Het wordt steeds meer het kunstje van vierkante meter keer de prijs.”

      2. Onderhoud het huis

Het klinkt flauw maar het uitvoeren van onderhoud, bijvoorbeeld aan het dak van de woning of aan de kozijnen, verdient zich snel terug. Kleine gebreken aan het huis maken potentiële kopers kritisch. Verder zijn deze onderdelen zelden smaakgevoelig. Een woning met schone en nieuw ogende dakpannen, oogt nou eenmaal beter. Ook een mooie parketvloer en strakke witte muren doen het goed. In een huis dat goed in de verf zit en waarin alles is gerepareerd, zijn meer mensen geïnteresseerd. En meer geïnteresseerden betekent automatisch dat er een hoger bedrag voor het huis gevraagd kan worden. De investering om achterstallig onderhoud weg te werken, verdient zich dus automatisch dik terug.

     3.  Duurzaamheid & isolatie

”Je kunt tegenwoordig op een feestje echt niet meer vertellen dat je huis Energielabel E heeft,” vertelt Jansen. Vooral oudere woningen hebben een dergelijk label. Door slechte isolatie gaat veel energie verloren, wat een hoge energierekening oplevert. ”Voordat verlaging van de stookkosten echt rendeert, gaan er jaren voorbij,” aldus Jaap van Veen. Maar volgens Van Veen gaat de prijs van een huis wel degelijk omhoog als je het dak en de muren isoleert en oud spul, zoals de cv-ketel, elektrische installaties en enkel glas door modern materiaal vervangt. ”Dit laat uiteindelijk ook zien, dat er goed voor het huis is gezorgd,” vult Jansen aan. Een dergelijke renovatie is ook niet smaakgevoelig, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken dat wel is.

    4.  Maak economisch gebruik van ruimte

Dat de oppervlakte invloed heeft op de prijs is al genoemd. Maar ook de beschikbare oppervlakte verbouwen tot woonoppervlakte werkt waardeverhogend. Een garage, een zolder zonder trap en een ruimte met een laag plafond rekent de makelaar niet tot woonoppervlakte. Door een verbouwing kun je deze ruimtes wel bij de woonoppervlakte optellen. Uiteraard levert dit een waardevermeerdering op, hoeveel is afhankelijk van de situatie.

Verbouwingen die extra meters woonoppervlak opleveren, zoals een dakkapel of vaste trap naar de zolder, zijn dus een goede investering. Een tip van Jaap van Veen: ”Wie zijn huis verkoopt, richt de ruimte bij voorkeur zo economisch mogelijk in, dat maakt veel uit. Het duurste sanitair kopen is niet zo zinvol, dat levert weinig meer op.”

De waardevermeerdering van extra ruimte hangt wel af van de locatie van het huis. In Amsterdam zijn extra vierkante meters meer waard dan bij een plattelandswoning. ‘Een zolder van 24 m2 in Amsterdam die is omgebouwd tot een studio van 24 m2 gaat hier voor een enorm bedrag over de toonbank,’ zegt Van Veen. “‘Maar dat is Amsterdam.”

     5.  Ga naar buiten

Afhankelijk van waar de consument woont is een eigen buitenruimte voor velen een ideaal. In Amsterdam moet men vaak genoegen nemen met alleen een balkon. Alleen sommigen hebben geluk en zijn in het bezit van een tuin. Bestaat er een mogelijkheid om een stuk grond aan te kopen dat aan het huis grenst, dan is dat een goede investering. Een mooie tuin kan ervoor zorgen dat eventuele kopers al snel verliefd worden op een woning. Deze moet wel aan een aantal eisen voldoen. Toekomstige bewoners moeten zichzelf in hun tuin zien zitten. Huizenverkopers doen er goed aan te zorgen dat de basis in orde is. Te denken valt aan privacy, het plaatsen van nette schuttingen om inkijk te voorkomen. En is er veel groen? Zorg dat de tuin geknipt en gemaaid is.


Lees ook
De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?
Trends

De omkeerhypotheek: hoe haal je geld uit stenen?

Nu steeds meer ouderen kampen met een pensioentekort, hebben zij op hogere leeftijd behoefte aan een aanvulling op hun inkomen. Waarom zou je die niet halen uit je eigen woning? Dat is de gedachte achter de omkeerhypotheek, ook wel verzilverhypotheek genoemd. “Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat hier in Nederland niet meer oplossingen voor zijn,” vindt Dick de Zwart van de Nationale Hypotheekbond.

Vijf trends in de kwartaalcijfers van het woningaanbod
Cijfers & onderzoeken

Vijf trends in de kwartaalcijfers van het woningaanbod

Een pijlsnel dalend woningaanbod, dat is de meest opvallende conclusie die is te trekken uit de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van 2017 die de NVM recent bekendmaakte. In dit eerste kwartaal stonden er zo’n 32,7 procent minder woningen te koop bij NVM-makelaars dan in hetzelfde kwartaal van 2016 (2017: 79.000 woningen, 2016: 117.000 woningen). Het onderstreept het pleidooi dat NVM-voorzitter Ger Jaarsma eerder hield op Kop-Munt om ieder jaar 80.000 nieuwe huizen te bouwen. Wat waren verder de opvallende conclusies uit de kwartaalcijfers van de NVM?

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Wat elke hypotheekadviseur moet weten over blockchain

Binnen nu en tien jaar is de blockchainhypotheek de gewoonste zaak van de wereld. Wie denkt dat blockchain vooral een speeltuin is voor nerds en idealisten, leeft nog in 2014. Banken investeren nu volop in de technologie die financiële processen sneller, transparanter en veiliger maakt.

Hebben Nederlanders echt zo’n goede betaalmoraal als het gaat om hun hypotheek?

Hebben Nederlanders echt zo’n goede betaalmoraal als het gaat om hun hypotheek?

Een Nederlander eet nog liever zijn brood zonder beleg, dan dat hij zijn hypotheek niet betaalt. Dat wordt in het algemeen gesteld als het gaat om de betaalmoraal van de Nederlander. Maar is dat echt zo? “Ja,” is het korte maar krachtige antwoord van Danny Rollof, Manager Credit Risk van MUNT Hypotheken.

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.