Elke week bespreken we het belangrijkste nieuws uit de hypotheeksector met een adviseur. Deze week hebben we het met Boudewijn de Jong van De Hypotheker in Rotterdam over de rol van de overheid, rentekortingen en energiezuinige woningen.
“De overheid speelt een cruciale rol in maatschappelijke uitdagingen zoals funderingsherstel, verduurzaming en de energietransitie, maar woningbezitters willen zelf de regie houden. Toch is samenwerking essentieel, want als iedereen zijn eigen koers vaart, komen we niet verder. Het probleem zit vaak in bureaucratie en complexe regelgeving, waardoor projecten jarenlang stagneren. Hoewel er initiatieven zijn, zoals de transformatie van leegstaande panden naar woningen, blijft betaalbaarheid een groot probleem en blijft de doorstroming in de woningmarkt achter, mede omdat er te weinig geschikte woningen zijn voor senioren.
Om echte vooruitgang te boeken, moet de overheid niet alleen doelen stellen, maar ook praktisch handelen door met experts en marktpartijen om tafel te gaan. Door regelgeving te versimpelen en knelpunten concreet aan te pakken, kan de overheid zorgen voor snellere besluitvorming en effectievere oplossingen. De urgentie wordt steeds duidelijker. Om daadwerkelijk impact te maken, moet de samenwerking tussen overheid en markt soepeler en efficiënter verlopen.”
“De huidige rentekortingen zijn vooral gunstig voor huiseigenaren met een energiezuinige woning, terwijl woningeigenaren met een slecht energielabel juist vaak financiële steun nodig hebben. Dit is vergelijkbaar met gezond eten: het is duurder dan ongezond eten, waardoor mensen met een lager inkomen sneller afhaken. Zo is het ook met verduurzaming. Minderbedeelden wonen vaak in woningen met een slechter energielabel, maar de kosten om te verduurzamen zijn hoog. Als het inkomen niet toereikend is om de hypotheek te verhogen of als de terugverdientijd te lang is, blijft verduurzaming voor hen onbereikbaar.
Daarom zou er meer financiële steun moeten komen, bijvoorbeeld vanuit de gemeente, zodat ook deze groep stappen kan zetten. Daarnaast is informatie cruciaal. Veel mensen – ongeacht hun opleidingsniveau – weten niet precies waar ze moeten beginnen. Gemeenten en hypotheekadviseurs zouden hierin een actievere rol kunnen spelen door mensen uit te nodigen voor informatieavonden en hen stap voor stap mee te nemen in het proces. Door inzicht te bieden in de kosten, besparingen en financieringsmogelijkheden, kunnen huiseigenaren beter geïnformeerde keuzes maken en wordt verduurzaming toegankelijker voor een bredere groep.”