Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden

22 mei 2019 Leestijd ± 3minuten
Voorzichtige kentering op woningmarkt rond grote steden

Op de woningmarkt heeft zich afgelopen tijd een voorzichtige kentering afgetekend. De prijsstijgingen vlakken af en de enorme vraag die zorgde voor oververhitting lijkt minder te worden. Dat begon aan de bovenkant van de markt in de grote steden en is nu ook in de ‘overloopgebieden’ rond Amsterdam zichtbaar.

De eerste tekenen dat de bomen op de woningmarkt niet meer tot in de hemel groeien, kwamen na de zomer. Een makelaar uit Den Haag vertelde dat verkopers wel realistisch moesten blijven prijzen. Huizen waarvoor de hoofdprijs werd gevraagd konden zomaar nul kijkers krijgen. In Utrecht waren er huizen in het duurdere segment die ook niet meteen meer werden verkocht.

‘Terugslag’ woningmarkt Amsterdam

In Amsterdam was de vertraging van de markt in de tweede helft van 2018 ook zichtbaar. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de huizenprijzen er zelfs 5,9 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dit kwam vooral doordat meer goedkope woningen werden verkocht. Tegelijk nam het aantal te koop staande woningen in een jaar ook met circa een kwart toe. De Makelaarsvereniging Amsterdam sprak in ieder geval van ‘een terugslag’.

Ook in Het Gooi minder kijkers

In de directe omgeving van Amsterdam duikt nu dezelfde trend op. “Bovenin de markt, richting de miljoen, merk je dat het wat langzamer loopt”, zegt Jasper Siewe, makelaar in het Gooi. “Op het moment dat woningen wat moeilijker in de markt liggen door de onderhoudsstaat of omdat er niet een hele grote doelgroep voor is, loopt het allemaal wat langzamer. Je zou kunnen zeggen dat er voor elk huis dat je verkoopt over het algemeen wat minder mensen komen dan twee jaar geleden.”

Daarbij speelt dat er grote tekorten zijn in de bouw. “Aannemers zijn duur en ze hebben het druk. Als je een huis hebt waar veel aan moet gebeuren, dan moet je daar rekening mee houden; dat verkoopt toch wel een stuk lastiger.”

Realistisch geprijsde woningen vlot weg

Desondanks zijn de onderkant en het middensegment van de Gooise markt nog steeds oververhit, tekent Siewe aan. “Tussen de vier en zes ton gaat het nog steeds keihard. Er is duidelijk een tekort in goed aanbod en op het moment dat woningen realistisch geprijsd zijn – en dat is nog steeds een behoorlijk hoog prijsniveau – dan gaan ze vlot weg.”

Woningmarkt Haarlem koelt wat af

Ook in Haarlem, een andere grote overloopgemeente, koelt de markt wat af, bevestigt makelaar Ger-Lèn Damen tegen Kop-Munt. “We zien hier ook dat het in het iets duurdere segment wat minder hard gaat dan voorheen. In het hele dure segment doe ik zelf niet heel veel, maar van collega’s hoor ik dat het vanaf zes tot zeven ton wel wat rustiger wordt. De onderzijde loopt nog wel redelijk door, maar je merkt dat ook daar wat minder animo is. Je hebt gewoon minder kijkers en minder biedingen. Het vlakt allemaal wel iets af.”

Of het bij een afvlakking blijft, zal komende kwartalen blijken. Voor starters en andere woningzoekers is het echter geen slecht nieuws als de woningmarkt normaliseert, zolang deze maar niet weer een echte draai de andere kant uit maakt.


Lees ook
Extra goed opletten bij financiering VVE-lid
Opinie

Extra goed opletten bij financiering VVE-lid

Minister Ollongren wil geen extra vrijstelling voor de spaarverplichting voor Verenigingen van Eigenaars (VvE). Een volgende tegenslag voor het VvE-lid. Volgens advocaat en VvE-specialist Lennart Alberts mag er vanuit hypotheekverstrekkers en hypotheekadviseurs meer aandacht zijn voor het VvE-lid.

Rekening houden met grotere verschillen regionale huizenprijzen?
Cijfers & onderzoeken

Rekening houden met grotere verschillen regionale huizenprijzen?

Ook in een relatief klein land als Nederland kunnen de verschillen in huizenprijzen groot zijn. Uit de laatste CBS-cijfers blijkt ook dat het regionale prijsverschil toeneemt. Moet de hypotheekmarkt daar rekening mee houden, of op anticiperen?

De woning verduurzamen? Kijk ook eens naar lokale regelingen
Cijfers & onderzoeken

De woning verduurzamen? Kijk ook eens naar lokale regelingen

Nederland moet de komende jaren flink verduurzamen. Het Klimaatakkoord stelt dat de uitstoot van CO2 in 2030 bijna de helft lager moet liggen dan in 1990. Miljoenen huizen moeten van het gas af. Hypotheekadviseurs kunnen consumenten een duwtje in de duurzame richting geven door hen te wijzen op de financiële regelingen die er bestaan rondom het verduurzamen van woningen.

Wat betekent het aanstaande ECB-besluit voor de hypotheekmarkt?
Cijfers & onderzoeken

Wat betekent het aanstaande ECB-besluit voor de hypotheekmarkt?

De Amerikaanse centrale bank (FED) verlaagde vorige maand voor het eerst sinds 2008 de rente. De Europese Centrale Bank (ECB) doet in september waarschijnlijk hetzelfde. Historisch lage hypotheekrentes en negatieve spaarrentes lijken in aantocht. 4 vragen over de nieuwe maatregelen en de verwachte gevolgen voor de hypotheek- en kapitaalmarkt. 

Nieuwsbrief

Als eerste de achtergronden bij het hypotheeknieuws lezen? Benieuwd naar opinies uit de markt? Een voorsprong nemen op je kennistest-tegenstanders? Meld je aan voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets op www.kop-munt.nl

 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan de privacy policy.