Iedere adviseur kent het: een advies dat ze het meest is bijgebleven. Zelfs na vele jaren en talloze klanten, blijft dat ene advies helder op het netvlies. Deze keer vertelt Jeroen van Lunen van DGA Financieel Adviseurs over een situatie waarbij een klant na een scheiding per se in het huis wilde blijven wonen.
Ik zie natuurlijk veel klanten in verschillende fases van hun leven. Soms gaat het goed, soms wat minder. Het mooiste vind ik het als ik mensen na een moeilijke periode, bijvoorbeeld een scheiding, weer zie opbloeien. Je bouwt echt een band op met sommige klanten en het geeft voldoening om te zien hoe ze hun leven weer oppakken. Maar soms zitten mensen zo vast in emoties, dat ze niet meer helder kunnen nadenken. Dat is jammer, want dan kun je als adviseur nog zo goed zijn, maar je advies komt niet binnen.
Het gaat om een vrouw die in een vechtscheiding zat. Het was echt een heftige situatie. Ze wilden allebei per se in het huis blijven wonen. Ze gunden elkaar echt helemaal niks. Advocaten aan beide kanten die de boel opstookten... Ze kwam bij mij om te kijken of ze de hypotheek alleen kon dragen, want haar insteek was: "Ik moet dat huis hebben!". Financieel gezien was dat helemaal geen probleem. Ze kon die lasten prima alleen dragen.
Het ging puur om emotie. Ze waren al driekwart jaar bezig met die scheiding, advocaten erbij, de hele mikmak. Ze zaten zo vast in die strijd dat ze niet meer zagen wat echt belangrijk was. Ik heb toen echt mijn best gedaan om haar dat te laten inzien.
Ik heb tegen haar gezegd: "Waarom blijf je in vredesnaam in dat huis? Je wordt constant geconfronteerd met je ex en alle ellende. Begin opnieuw, maak je eigen plek met de kinderen. Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en geborgenheid die je je kinderen biedt, niet om de woning zelf." Soms moet je als adviseur ook een beetje psycholoog zijn, hè?
Ja, gelukkig wel! In eerste instantie was ze nog sceptisch, maar ik heb Funda erbij gepakt en haar laten zien welke opties ze in de buurt allemaal zou hebben. Uiteindelijk zag ze in dat ik gelijk had.
Ze heeft zich uit laten kopen en heeft een fijn huis gevonden in de buurt. Op deze manier hebben beide partijen gewonnen. Haar ex-man wilde het huis en heeft het gekregen en zij heeft een veel fijnere plek ervoor teruggekregen.
Ik sprak haar recent nog en ze was zo blij dat ze niet in dat oude huis was blijven zitten. Ze had nu echt haar eigen plek gecreëerd, zonder de emotionele bagage van haar ex.
Het was een rustige buurt, ze had het helemaal naar haar eigen smaak ingericht… Er waren geen herinneringen aan haar ex of de scheiding. Om een voorbeeld te geven: in het oude huis zat bijvoorbeeld een keuken die hij per se wilde hebben. Dat soort dingen blijven je dan achtervolgen. Nu kon ze echt opnieuw beginnen.
Als adviseur moet je proberen de emoties van een klant te managen. Kijk samen naar wat echt belangrijk is. Vaak is opnieuw beginnen de beste oplossing, hoe moeilijk dat op dat moment ook lijkt. Na een scheiding creëert een klant zo de ruimte voor een nieuwe toekomst, zonder de ballast van het verleden.