Laat je (niet) verrassen
Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar dat ik na al die jaren in de financiële wereld nog steeds perplex kan staan van sommige dingen, is op z’n minst, nou ja… verrassend.
Ook dit jaar ging het er weer heet aan toe bij de enige echte kennistest op Kop-Munt. Er werden hersens gekraakt en sommige deelnemers zochten naar ‘creatieve oplossingen’. Uiteindelijk is er één winnaar die doodkalm de rest achter zich heeft gelaten: Ron IJpelaar uit Waalwijk. Terwijl hij geniet van zijn overwinning met een goed glas champagne en taart mogen wij hem een paar vragen stellen.
“Ach, dat gaat bijna vanzelf. Ik doe er wel wat voor natuurlijk, maar het hoort gewoon bij mijn werk. Het is een kwestie van goed bijhouden, ik lees in de vakmedia vooral wat er gaande is. Als ik op tv iets zie dat te maken heeft met hypotheken of financieel advies dan verdiep ik me er even extra in. Het staat zo knullig als een klant bijvoorbeeld iets gehoord heeft over de hypotheekrenteaftrek en ik kan daar niet direct een antwoord op geven.”
“Door de taal van de klant te spreken. Soms doe ik dat letterlijk in het plat Brabants, maar het betekent ook dat je de klant goed moet kennen en begrijpen. De ene klant heeft meer behoefte aan gedetailleerde informatie dan de andere. Het handige van een stad als Waalwijk is wel dat het een hechte gemeenschap is, een soort ons-kent-ons sfeer. Dat maakt dat ik sommige klanten al jarenlang ken en begeleid. Als zij tevreden zijn dan verwijzen ze familie en vrienden weer door en zo kan ik met die mensen aan de slag op een basis van bewezen vertrouwen.”
“Heel simpel, het is een eenmanszaak en als ik thuis op kantoor aan het werk ben, dan ligt teckel Kody vaak in de buurt. Afspraken met klanten maak ik bijna nooit bij mij thuis, maar eigenlijk bijna altijd bij de klant. Dat is meestal prettiger voor de mensen; die zijn in de vertrouwde omgeving en hebben alles bij de hand. En ik kan daar dan op inspelen als professional.
Het feit dat ik geen personeel in dienst heb geeft vrijheid, maar maakt ook dat het vaak druk is. Misschien dat ik ooit nog eens administratieve ondersteuning ga inschakelen.”
“Me voorbereiden op de kennistest natuurlijk. Nee serieus, ik lees daar vaak een aantal artikelen om weer op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken. Dat spreekt me wel aan: op een eenvoudige manier ben ik snel weer up-to-date. Het is trouwens wel waar dat ik altijd eerst even de artikelen doorneem op Kop-Munt, voor ik de kennistest doe en dat heeft me aardig wat punten opgeleverd.”
De kennistest kan ik enorm aanraden: de parate kennis heeft als voordeel dat ik in de praktijk snel kan schakelen. Goed op de hoogte zijn betekent trouwens ook dat je kunt doen wat je belooft. Dat is volgens mij een van de belangrijkste motto’s voor een professionele financieel adviseur. Verder blijft het gewoon leuk om jezelf continu te verbeteren, de kennistest is daarvoor een heel vermakelijk en nuttig middel. Ook al win je er geen mooie beker mee, het levert je sowieso extra kennis op.”
Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op verrassingen. Maar dat ik na al die jaren in de financiële wereld nog steeds perplex kan staan van sommige dingen, is op z’n minst, nou ja… verrassend.
MUNT Hypotheken lanceert vandaag het kennisplatform Hypotheekleek.nu. De (online) behoefte van consumenten aan toegankelijke en begrijpelijke hypotheekinformatie is groot, terwijl de markt voornamelijk commerciële informatie verstrekt. Met de lancering van het platform komt de Haagse hypotheekaanbieder tegemoet aan deze consumentenbehoefte. Britt Dekker is als ‘sympathieke leek’ het boegbeeld van het nieuwe initiatief.
Twee miljoen Nederlanders hebben een aflossingsvrije hypotheek. Een deel verwacht in de problemen te komen als het moment voor aflossing daar is. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwen voor een mogelijk drama. Maar volgens financieel adviseur Paul van der Kwast loopt het niet zo’n vaart.
De zakelijke beslommeringen van een prins en een brief van de minister hielden Johan Conijn bezig deze week. Vanuit zijn rol als bijzonder hoogleraar Woningmarkt en directeur bij Ortec Finance houdt Conijn de huizenmarkt nauwgezet in de gaten. Een van die trends is op dit moment buy-to-let, maar is dat wel zo handig?