Voor de coronacrisis draaide de woningmarkt in Gelderland goed. De prijzen stegen hard en het aantal verkopen lag flink hoger dan een jaar geleden. De markt loopt nog steeds door, zegt makelaar Rob Kranen, voorzitter van NVM-regio Arnhem. Toch zijn er effecten van de crisis te merken: senioren zijn terughoudender en ondernemers krijgen met moeite hun financiering rond.
In Gelderland werd vorig jaar voor 7,6 miljard euro aan woningen verkocht (CBS). Daarmee is het de vierde provincie van Nederland. Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de markt in het afgelopen halfjaar goed draaide. Het aantal verkopen lag ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Ter vergelijking, in heel Nederland groeide het aantal verkopen met slechts 1 procent. De gemiddelde verkoopprijs steeg op jaarbasis ook met ruim 8 procent.
Kopers uit de Randstad, biedingen boven de vraagprijs
De schok van de coronacrisis valt volgens makelaar Kranen nog mee. “Het gekke is dat het lijkt of er niets aan de hand is. Het aantal bezichtigingen is wel minder, maar de kwaliteit van bezichtigingen neemt toe. De recreanten doen nu niet mee, de mensen die wel echt in de markt zijn, zijn volop aan kopen.”
Kopers uit de Randstad zijn door de hele provincie heen een belangrijke doelgroep, vertelt Kranen. “Voor een benedenwoning van honderd vierkante meter wordt 300 tot 325 duizend euro gevraagd. Dat is hier best veel geld, maar mensen staan ervoor in de rij en dan met name vanuit de Randstad. Daarnaast hoor ik ook van collega’s uit Zutphen en het gebied daarachter dat leuke boerderijtjes ook allemaal door mensen uit de Randstad worden gekocht en ook allemaal boven de vraagprijs. Daar begint voor de Randstedeling echt het achterland, maar je koopt er natuurlijk wel veel voor weinig.”
Oudere woningkopers voorzichtig
Hij ziet wel een verschil tussen oudere en jongere kopers. “Ik merk dat senioren op dit moment minder bewegen. Zij blijven letterlijk en figuurlijk meer binnen. Er is een groep die zegt ‘ik kom niet buiten, ik ga het virus niet opzoeken’. Uiteraard is er ook een groep die zegt ‘eerst eens even kijken wat er allemaal gebeurt met de prijzen’. Ik heb de indruk dat jongeren zich er minder van aantrekken. Het is wel jammer want het is ook zo dat senioren panden verlaten waardoor de groep eronder kan doorschuiven.”
Een ander effect dat Kranen merkt is dat ondernemers meer moeite hebben om een hypotheek te krijgen en er langer over doen. “Het lijkt of bijna ieder financieringsvoorbehoud wordt verlengd. Wij geven over het algemeen zes of zeven weken, maar een ondernemer is zo tien weken zoet om de boel rond te krijgen.”
Omstandigheden anders dan in 2008
De coronacrisis doet zich nu dus nog niet echt gelden op de Gelderse woningmarkt. Makelaar Kranen verwacht dat er uiteindelijk wel degelijk een effect zal zijn, maar dat de klap niet zo groot zal worden als na de financiële crisis in 2008. “De omstandigheden zijn nu heel anders. Er was toen veel meer aanbod. De afgelopen jaren is er veel minder gebouwd terwijl de bevolkingsgroei niet stil heeft gestaan. We denken dus dat het niet zo’n vaart zal lopen.”