Elke provincie heeft zijn eigen unieke woningmarkt. In Noord-Holland, de duurste provincie, is een woning tachtig procent duurder dan in Groningen wat de goedkoopste provincie is. Qua kosten bestaan er dus grote verschillen. Deze verschillen brengt Kop-Munt in kaart in de serie Provincie in beeld.
In twaalf maanden reizen wij langs alle twaalf provincies van Nederland. Deze maand zijn we in Zuid-Holland waar in 2018 voor 12,8 miljard euro aan huizen werd verkocht. De grote- en middelgrote gemeenten nemen het leeuwendeel van de woningmarkt voor hun rekening, maar juist in de kleinere gemeenten wordt veel gebouwd.
Vooral veel transacties in de grote steden
Zuid-Holland heeft met Rotterdam en Den Haag natuurlijk twee van de vier grootste steden in Nederland. Volgens makelaarsvereniging NVM werden er in de Maasstad het afgelopen halfjaar ruim 3.700 woningen verkocht en in de Hofstad 3.600. De twee steden zijn daarmee samen goed voor circa de helft van de woningmarkt in de provincie. Daarnaast is er een viertal middelgrote steden met een flinke woningmarkt. In Leiden, Delft, Gouda en Dordrecht vindt nog eens bijna een kwart van de verkopen plaats.
Leiden de hoogste vierkante meterprijzen en duurste woningen
Leiden heeft de hoogste vierkante meterprijzen en de duurste woningen. In de studentenstad zit de vierkante meterprijs gemiddeld net boven de 3.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs is daar 346.000 euro. Ter vergelijking, in Rotterdam kost een woning gemiddeld maar 281.000 euro, in Den Haag ben je gemiddeld 323.000 euro kwijt.
Nieuwbouw: verspreid over heel Zuid-Holland
De meeste woningen worden verkocht in Rotterdam, maar dit zijn niet de plaatsen waar de woningvoorraad het hardst groeit. Dat is de gemeente Korendijk waar vorig jaar 96 woningen werden gebouwd en het aantal woningen met 2,1 procent toenam. Tegen deze flinke toename steekt de groei van de Rotterdamse woningvoorraad van nog geen promille, erg pover af. Tegenover de 525 woningen die vorig jaar nieuw gebouwd werden stonden nog eens 400 gesloopte Rotterdamse woningen. Ondanks dat er in Rotterdam met een stijging van de huizenprijzen van 13,9 procent volop kansen liggen voor projectontwikkelaars, wordt er nog bijzonder weinig nieuwbouw gerealiseerd.
Koper nieuwbouw kan door hele provincie goed terecht
Opmerkelijk is dat de nieuwbouw in de provincie Zuid-Holland niet geconcentreerd is, maar dat er in zowel kleine als grote gemeenten nieuwbouw is gerealiseerd. Zo kreeg de gemeente Westland er vorig jaar bijvoorbeeld 900 nieuwe woningen bij. In Alphen aan den Rijn zijn er 429 woningen bijgekomen.
Voor een bestaande woning moet de huizenkoper in Zuid-Holland dus in de grote en middelgrote steden zijn. Maar voor een nieuwbouwwoning kan hij in de hele provincie Zuid-Holland goed terecht.