Achter de schermen bij VCN: Hermine Alvares
Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nu áchter de schermen? De Kop-Munt redactie gaat op onderzoek uit.
Het kabinet adviseert weer - of eigenlijk nog steeds - om thuis te werken. Betekent de combinatie van wonen en werken ook dat er door de consument andere eisen gesteld worden aan het nieuwe koophuis? We duiken hiervoor in de data van Funda.
Het interessante van de Funda-data is dat ze een goede thermometer kunnen zijn voor de woningmarkt. Het zoekgedrag van woningzoekers is in ieder geval een handige weergave van wat de consument nu echt wil - los van het feit of dit ook beschikbaar is natuurlijk.
Al vrij snel na de eerste thuiswerkmaatregelen werden veranderingen in de woonwensen van potentiële kopers verwacht. De praktijk lijkt iets anders.
Als we de zoekopdrachten van Funda in de periode 23 maart tot en met 30 juli 2020 vergelijken met de maanden ervoor (1 januari tot en met 22 maart 2020), zijn er wel een paar opvallende highlights.
➔ Het aandeel bezoeken dat het filter buitenruimte en tuin gebruikt is in de corona periode met 21 procent respectievelijk 22 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
➔ Het aandeel bezoeken dat het filter ‘woonhuis’ gebruikt, is in de coronaperiode met 18 procent gegroeid ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
➔ Het aandeel bezoeken dat het filter ‘appartement’ gebruikt, is in de corona periode afgenomen met 11 procent ten opzichte van de twee maanden daarvoor.
Daarbij is er door Funda ook onderzoek gedaan naar de veranderende woonwensen:
➔ Een extra werkplek wordt belangrijker gevonden dan voor de coronacrisis. 54 procent van de mensen die meededen aan dit onderzoek vindt het hebben van een studeerkamer belangrijker. Dit is vooral aan de orde bij mensen die thuiswerken - en dat naar verwachting in de toekomst ook blijven doen.
➔ De mensen die meededen aan het onderzoek zijn ook steeds meer geïnteresseerd in een prettige buitenruimte. Voor 63 procent van respondenten is het hebben van een tuin belangrijker geworden. Het feit dat deze zomer de langste hittegolf ooit bijna evenaarde, kan daarbij hebben meegespeeld.
Massaal naar de buitengebieden, want afstand is geen issue meer. Althans, dat is wat er volgens een aantal experts en trendwatchers zou gaan gebeuren. Vooralsnog lijkt het er echter niet op dat mensen massaal wegtrekken uit de Randstad. Wel wordt er erg intensief gezocht naar woningen, het lijkt erop dat steeds meer mensen de verhuiskoorts te pakken hebben.
➔ In het algemeen zien we in de Funda-data dat in de eerste helft van 2020 (januari tot en met juni) objecten gemiddeld meer in de resultatenlijst worden getoond. Ze worden ook meer bekeken en er wordt meer contact opgenomen met de makelaar, dan in dezelfde periode vorig jaar.
➔ Voor een aantal regio’s buiten de Randstad is deze stijging wat hoger. Echter, vooralsnog is er tot en met juni geen overkoepelende trend te zien waaruit blijkt dat regio’s buiten de Randstad populairder zijn dan voorheen.
Ondertussen heeft het kabinet thuiswerken weer dringend geadviseerd - het is weer de norm. Daarnaast blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid dat steeds meer mensen verwachten dat ze vaker op afstand zullen gaan werken, ook op de lange termijn. Echter, ook nu valt te betwijfelen of dit massale trek naar de buitengebieden zal veroorzaken. Een groot deel van de mensen denkt (en hoopt waarschijnlijk) nog wel af en toe naar kantoor te kunnen. Ook dit zou erop kunnen wijzen dat mensen vooralsnog toch nog even in de buurt van hun werkgever blijven wonen.
Er zijn nogal wat kantoren en bedrijven waar je mee te maken hebt als hypotheekadviseur. Maar wat gebeurt daar nu áchter de schermen? De Kop-Munt redactie gaat op onderzoek uit.
Een gesprek met afzwaaiend MUNT-productmanager Roel Witteman ‘In het begin vond ik hypotheken best saai’, zo blikt Roel Witteman terug op zijn werkzame leven in de wereld van hypotheken. Op dat statement is hij inmiddels meer dan teruggekomen. Waar hij voorlopig niet op terugkomt, is zijn beslissing om aan de slag te gaan als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is naar eigen zeggen: ‘onverwachts en meer op mijn vader gaan lijken dan ik als zestienjarig jochie hoopte’
Rust, ruimte en goedkope woningen. Dat zijn traditioneel redenen waarom mensen in Drenthe een huis kopen, vertelt makelaar en NVM-regiovoorzitter Gerben Zandbergen. Tegenwoordig is daar de goede digitale bereikbaarheid van de provincie bijgekomen. In de coronacrisis heeft Drenthe die aantrekkingskracht behouden, constateert hij.
De komende jaren wordt de ‘wet Hillen’ afgebouwd. In het verleden maakten vooral oudere huizenbezitters gebruik van deze regeling. Door de lage hypotheekrente, de sterk gestegen woningprijzen en verplicht aflossen krijgen ook steeds meer jongeren ermee te maken.